\z
Flash Vijesti
You are here: Home / ARHIVA / EU: Neprihvatljivo da Romi budu marginalizovani

EU: Neprihvatljivo da Romi budu marginalizovani

Evropskoj uniji nije prihvatljivo da u zemlji koja teži njenom članstvu Romi budu marginalizovani, poručeno je na otvaranju radionice o inkluziji domicilnih i raseljenih pripadnika RAE populacije u Crnoj Gori. Ocijenjeno je da je položaj Roma bolji nego ranije, ali da im se moraju obezbijediti bolji uslovi za život.

U Nacionalnom savjetu Roma i Egipćana ne spore da je položaj Roma poboljšan u odnosu na raniji period. Ipak smatraju da je potrebno još dosta toga uraditi.

Muhamed Uković, Nacionalni savjet Roma i Egipćana
Na lokalnom nivou još uvijek nije zabilježeno da bilo ko od Roma i Egipćana radi pri lokalnoj upravi, a poruka bi bila ta da u svakoj opštini gdje žive pripadnici RAE mora da postoje lokalni koordinatori za realizaciju strategije na lokalnom nivou.

Pjer Mirel, direktor EK za zapadni Balkan
Lokalne vlasti i civilno društvo moraju biti angažovani i uključeni. Brojne aktivnosti ne zavise samo od Vlade, već od samih opština. Vlada usvaja zakon uspostavlja Fond za manjine, ali brojne obaveze zavise od volje i sposobnosti opština i naravno civilno društvo igra veliku ulogu.

Uković kaže da ni Fond za manjine nije ispunio očekivanja, te da je do sada služio da zadovolji potrebe i interese brojčano većih nacionalnih zajednica. Primjedbe saopštene na današnjoj radionici daće smjernice za izradu nove Strategije „Poboljšanje položaja RAE populacije“, koje resorno ministarstvo treba da predloži do kraja septembra.

Ferhat Dinoša, ministar za ljudska i manjinska prava
Mi smo u fazi obrazovanja tima koji će izraditi ovaj dokument, vjerujem da će četvorogodišnje iskustvo biti dragocijeno za taj dokument.

Ministar rada i socijalnog staranja Suad Numanović podsjetio je da u Crnoj Gori trenutno boravi preko tri hiljade raseljenih pripadnika RAE populacije, te da je pet stotina izrazilo želju da se vrati u zemlju porijekla. Numanović je još jednom ponovio da do 7. novembra raseljena lica treba da podnesu prijavu za status stranca sa stalnim nastanjenjem ili privremenim boravkom.

About admin

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Можете користити ове HTML ознаке и атрибуте: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Scroll To Top