\z
Flash Vijesti
You are here: Home / ARHIVA / Hiljadu Roma i Egipcana bez licnih dokumenata

Hiljadu Roma i Egipcana bez licnih dokumenata


Oko hiljadu osoba iz romske i egipćanske zajednice u Crnoj Gori nema lična dokumenta, a od tog broja polovina njih živi u Podgorici, kazao je potpredsjednik Nacionalnog Savjeta Roma i Egipćana u Crnoj Gori, Muhamed Uković.

On je agenciji MINA kazao da je položaj te populacije izuzetno težak.

„Ne mogu da ostvare osnovna ljudska prava, koja su garantovana svakom ljudskom biću“, ocijenio je Uković.

On je objasnio da romske i egipćanske populacije nema na tržištu rada i time ne mogu da ostvare pravo na bilo koji vid socijalne pomoći.

Prema riječima Ukovića, to su ljudi koji se svakodnevno bore za egzistencijalni opstanak i uglavnom su prepušteni sami sebi.

„Oni su izgubili svaki smisao življenja. Ne znaju za radost. Nekada sam govorio da je njihov život na ivici ponora ali danas je to još bolnije. Oni su duboko u ponoru, a niotkuda ne pristiže ruka spasa i solidarnosti“, rekao je Uković.

On je kazao da je procedura dobijanja ličnih dokumenata izuzetno složena i skupa.

Kako je objasnio, neophodno je pribaviti mnogo dokumenata koja ukupnom iznosu koštaju oko 300 eura za svakog pojedinca. „Tako da oni ovaj „luksuz“ ne mogu sebi priuštiti“.

Uković je kazao da Savjet trenutno realizuje projekat pod nazivom Lična dokumenta – preduslov za inkluziju kojim je obuhvaćeno oko 130 osoba.

Projekat je u toku, a finansiralo ga je Ministrastvo manjina od novca koje Vlada izdvaja za realizaciju ciljeva Strategije za 2008. – 2012. godinu.

About admin

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Можете користити ове HTML ознаке и атрибуте: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Scroll To Top