\z
Flash Vijesti
You are here: Home / ARHIVA / Brisel – Belgija nije učinila mnogo kako bi zaštitila interese evropskih Roma

Brisel – Belgija nije učinila mnogo kako bi zaštitila interese evropskih Roma

src="http://rae-portal.com/wp-content/uploads/2012/02/u-parlamentu-nema-roma.png" alt="" title="u parlamentu nema roma" width="402" height="269" class="aligncenter size-full wp-image-599" />

Belgija zanemarila Rome

Brisel – Belgija nije učinila mnogo kako bi zaštitila interese evropskih Roma tokom svog mandata na čelu unije, smatraju istaknuti članovi hinduističke i jevrejske zajednice. Lider Hindusa Rajan Zed i Džontan B. Freirš, rabin u američkim državama Nedava i Kalifornija, tvrde da je 15 miliona Roma u EU žrtva aparthejda, što je i glavni problem unije, ali se Belgija nije planirala time baviti.

Zamjenik premijera Stiven Vanaker, u svojoj studiji o učinku vlade za vrijeme mandata, nije ni pomenuo riječ „Romi“ uprkos činjenici da je 2010. označena kao „Evropska godina borbe protiv siromaštva i društvene isključenosti“.

Umjesto da pokažu jaku političku volju, hrabrost i posvećenost ovim problemima, Belgija je ostala tiha dok se Romi suočavaju sa nepravdom i diskriminacijom u EU, otkrili su lider Univerzalnog društva Hindusa i rabin Freirš.

Oni su poručili i da su se prije pomenutog mandata Romi u Evropi suočavali sa društvenim problemima, rasizmom, problemima u obrazovanju, neprijateljstvom, široko rasprostranjenim bolestima, neadekvatnim domaćinstvima, životom na margini, stereotipima, nepovjerenjem, diskriminacijom, predrasudama i mnogim drugim problemima.

Belgija tvrdi da je sanirala od 300 do 500 kilometara puta, organizovala nekoliko hiljada političkih i ekonomskuh i na stotine kulturnih i naučnih manifestacija, a na webu okačila oko dva i po miliona dokumenata, dok je budžet bio 75 miliona. Ovo je bio 12. put da se Belgija našla na čelu EU, gdje je Žan D’Rut stalni predstavnik predsjedništva, dok su Iv Leterm i Albert II premijer i kralj monarhije.

Belgija, sjedištve EU i NATO, je u svijetu prepoznatljiva i po čokoladi, pivu, vaflima, Brižu, kartografu Žerardu Mersatoru, teoretičaru velikog praska Žoržu Lementeru, pijanisti Jan van Ajku, poeti Emil Varherenu i mnogo čemu drugome.

Izvor: www.sify.com

About admin

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Можете користити ове HTML ознаке и атрибуте: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Scroll To Top