\z
Flash Vijesti
You are here: Home / ARHIVA / Iz zenske mreze porucuju da REA djevojke ne odlucuju o svojoj sudbini

Iz zenske mreze porucuju da REA djevojke ne odlucuju o svojoj sudbini


Podgorica – Romkinje, Egipćanke i Aškalijke nemaju pravo da samostalno odlučuju o svome životu, oduzeta im je svaka šansa za razvoj i napredak, te one razvijaju mehanize preživljavanja kao domaćice i majke, ocijenjeno je iz nikšićke Ženske RAE mreže „Prva“. Predsjednica Ženske mreže „Prva“, Behija Ramović kazala je da su pripadnice te populacije skoro nevidljive u zajednici.

- Cjelokupna situacija dovodi do toga da specifičan položaj Romkinja, Egipćanki i Aškalijki nije prepoznat kako od strane same romske i egipćanske zajednice tako ni od strane države. Neobrazovanje i nepismenost koji vladaju među Romkinjama i Egipćankama dovodi do toga da njihova svijest nije dovoljno razvijena da se suprotstave volji muških članova porodice, što dovodi do toga da ne mogu samostalno da se izjašnjavaju o sopstvenom identitetu, između ostalog i kako se nacionalno osjećaju – smatra Ramovićeva.

Pozivajući se na popis od 2003. godine, Ramovićeva kaže da se 2.601 osoba izjasnila kao pripadnik romske manjine, a 300 je saopštilo da su Egipćani.

- Prema istraživanju „Monstata“ koje je realizovano prošle godine u Crnoj Gori ima 11.001 lice RAE (Romi, Egipćani i Aškalije) populacije. Od ovog broja 51 odsto su Romkinje, Egipćanke i Aškalijke. To istraživanje je pokazalo da je više od 90 odsto RAE žena u Crnoj Gori nepismeno, od kojih Egipćanke čine dvije trećine ili 65 odsto. Romkinje i Egipćanke su primorane da poštuju izuzetno stroge patrijarhalne norme, koje ugrožavaju njihove salobode. U 75 odsto romskih i egipćanskih porodica sve važne odluke donosi najstariji muški član porodice. Više od dvije trećine Romkinja i Egipćanki nijesu samostalno izabrale bračnog partnera već su se udale na osnovu ugovorenog braka – izjavila je na konferenciji za novinare Ramovićeva.

Ženska mreža je pokrenula projekat „Izjašnjavanjem do ostvarivanja svojih prava“. Cilj je podizanje svijesti Romkinja i Egipćanki o važnosti izjašnjava prilikom popisa satanovništva, koji će se realizovati iduće godine.
- Projekat se realizuje od 12. decembra do 31. marta iduće godine u Nikšiću, Podgorici, Ulcinju, Herceg Novom i Beranama – saopštila je koordinatorka projekta Fana Delija.
Članica „Prve“ Vera Nakić najavila je da će tokom ovog mjeseca projektni tim iz Nikšića, Podgorice, Berana, Ulcinja i Herceg Novog obići sve djevojke Romkinje i Egipćanke starije od 14 godinama u tim opštinama.

- Djevojke i žene ćemo informisati o aktivnostima i ciljevima koji su planirani ovim projektom i identifikovati zainteresovane za učešće u radionicama. Istovremeno će biti održan sastanak sa predstavnicima „Monstata“ na kojem ćemo predložiti angažovanje pripadnika RAE populacije prilikom realizacije popisa. Ukupno će biti organizovano 30 radionica na kojima će uzeti učešće najmanje 600 Romkinja i Egipćanki. Organizovaćemo i tribine kojima će prisustvovati najmanje 650 lica – najavljuje Nakićeva.

Informacije za 5 000 Roma

- Na radionicama i tribinama učestvovaće najmanje 1.250 osoba. Ako pretpostavimo da će svako od njih informacije koje dobije podijeliti sa još najmanje četiri osobe onda će biti informisano najmanje 5.000 Roma i Egipćana. To znači da bi bilo informisano skoro polovina romskog, egipćanskog i aškalijskog stanovništva u Crnoj Gori – dodala je Nakić.

Izvor: dan.co.me

About admin

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Можете користити ове HTML ознаке и атрибуте: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Scroll To Top