\z
Flash Vijesti
You are here: Home / ARHIVA / Ministarstvo Manjina dobilo 40 hiljada eura za jačanje romskih NVO

Ministarstvo Manjina dobilo 40 hiljada eura za jačanje romskih NVO

 

Ministarstvo za ljudska prava dobilo je 40.000 eura iz fonda Instituta za otvoreno društvo ne bi li osposobilo barem dvoje ljudi za budući rad na projektima i dobijanju donacija. “Cilj je da se romska populacija što više uključi u savremene tokove crnogorskog društva”, kazao je Delić. To je saopštio nacionalni koordinator Dekade Roma Sabahudin Delić predstavljajući projekat PGF Crna Gora, za jačanje kapaciteta romskih nevladinih organizacija (NVO).

On je objasnio da Ministarstvo za ljudska prava nije u dovoljnoj mjeri stručno osposobljeno da konkuriše za projekte, pogotovo kada su u pitanju zahtjevne procedure i značajna finansijska sredstva IPA fondova. Prema njegovim riječima, Ministarstvo će se sada fokusirati na proces jačanja kapaciteta Ministarstva, odnosno na jačanje Odjeljenja za unapređenje i zaštitu položaja RAE populacije. “Cilj je da se romska populacija što više uključi u savremene tokove crnogorskog društva”, kazao je Delić.

Objašnjavajući da projekat predstavlja mogućnost da se novac ubuduće dobija od donatora, a ne samo iz budžeta, on je istakao kako Ministarstvo naprosto nije zadovoljno opredijeljenim novcem za narednu godinu. “Ovo je mogućnost da se osposobimo da kroz IPA projekte i od drugih donatora oezbijedimo novac za realizaciju naših ciljeva“, pojasnio je on. U Ministarstvu će se, kako je kazao, zaposliti dvije osobe romske populacije: “Želimo da u našem Odjeljenju zaposlimo još jednu osobu romske nacionalnosti, kao i eksperta koji bi nam pomogao da se u administrativnom pogledu osposobimo za pisanje projekata”.

Javno zastupanje u izradi strategija

Koordinator projekta Marija Vuksanović saopštila je da su ključni problemi koje treba rješavati nerazvijeni kapaciteti romskih NVO da konkurišu za sredstva iz predpristupnih fondova i nedostatak razvijenih i održivih partnerstava između romskih NVO i lokalnih samouprava.  “Projekat je namijenjen romskoj populaciji ali će uključtiti i druge ranjive društvene grupe i predstavnike loklanih samouprava i biznis sektora. Cilj projekta je jačanje kapaciteta romskih NVO za pisanje predloga projekata, i uspostavljanje održivog PGF servisa na lokalnom nivou”, pojasnila je Vuksanović.

Prema njenim riječima, posebna komponenta projekta je i javno zastupanje u izradi nacionalnih i lokalnih strategija, što će doprinijeti da predstavnici RAE populacije budu u većoj mjeri uključeni u donošenje odluka koje se tiču njihovog položaja. Savjetnik za pitanja RAE populacije u Ministarstvu za ljudska i manjinska prava Sokolj Beganaj kazao je kako smatra da je zapošljavanje Roma u tom resoru izuzetno značajno.

 

 

 

“Odjeljenje za zaštitu položaja RAE populacije treba da koordinira rad Vlade sa Romskim savjetom i NVO. Mora se vidjeti koji problemi nas opterećuju i kako da ih riješimo”, rekao je Beganaj. Realizacija projekta PGF Crna Gora počela je 15. novembra i trajaće narednih godinu. Projekat je dio MtM programa koji je Institut za otvoreno društvo iz Budimpešte pokrenuo 2007. godine sa ciljem da pomogne dostupnost EU fondova za romske NVO i doprinese rješavanju problema socijalne inkluzije Roma u zemljama članicama EU i državama koje su u procesu pristupanja. Projekat sprovodi NVO CEDEM u partnerstvu sa NVO UNO Libertask i Humanitarac i Ministarstvom za ljudska i manjinska prava.

Izvor:Vijesti.me

 

 

 

 

About admin

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Можете користити ове HTML ознаке и атрибуте: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Scroll To Top