U holokaustu stradalo milion i dvesta hiljada Roma
феб 18, 2012   //   By:   //   ARHIVA, IZ CRNE GORE, IZ REGIONA, VIJESTI   //   No Comment

Holokaust nad Romima – ožiljak na tijelu svijeta

Brisel – Njemačka je tek 1982. godine priznala da je holokaust izvršen i nad Romima, a to je ostavilo posledice.
U holokaustu tokom Drugog svjetskog rata stradalo je milion i 200 hiljada Roma, više od polovine njihovog tadašnjeg broja u Evropi.
Nakon Jevreja, Romi su bili drugi na spisku za nacističko sistematsko istrebljivanje. Predsjednik srpske Fondacije holokausta Roma Rajko Đurić kaže da, uprkos svemu, Rome i danas često proganjaju:

„Patnja i bol Roma je ožiljak na tijelu svijeta, i uprkos holokaustu koji su Romi preživjeli, oni se i danas proganjaju. Svaki progon, diskriminacija i nasilje jesu dokaz da svijet još nije srcem i umom prihvatio istinu o holokaustu Roma“, kaže Đurić.

Zakasnjelo priznanje

I ne samo to, do zvaničnog priznanja da su Romi uopšte bili žrtva holokausta dolazi veoma kasno. „Njemačka država zvanično je priznala holokaust Roma i Sinta tek 17. marta 1982. godine u vrijeme kada je kancelar Njemačke bio Helmut Šmit. To zakasnjelo priznanje uslovilo je da se kasni u istraživanju holokausta Roma na način kao što je to prije toga učinjeno sa holokaustom Jevreja“, podsjeća Đurić.

Najviše Roma stradalo je u Njemačkoj i tadašnjoj Nezavisnoj Državi Hrvatskoj. Pored toga, ubijani su u Poljskoj, Italiji, Francsukoj, Holandiji, Belgiji, Češkoj, Slovačkoj, Srbiji, državama bivšeg SSSR-a, Mađarskoj, Rumuniji, Grčkoj, pa čak i u Švajcarskoj i Švedskoj, za koje se dugo nije znalo da su učestvovale u holokaustu.

Izvor: dw-world.de

About the Author :

Leave a reply