\z
Flash Vijesti
You are here: Home / VIJESTI / IZ REGIONA / Nove kritike zbog ceskog rasizma prema Romima

Nove kritike zbog ceskog rasizma prema Romima

Češka se ponovo našla na udaru kritika iz Saveta Evrope zbog rasizma prema Romima, segregacije i nedovoljnog nastojanja čeških vlasti da problem nepoverenja većine i romske manjine rešava i bori se sa latentnim antiromskim rasizmom u češkom društvu.
U Strazburu je novi izveštaj o položaju Roma u Češkoj, rezutlat nedavne trodnevne posete toj zemlji, predstavio komesar za ljudska prava Saveta Evrope Tomas Hamarberg.
Glavne zamerke u izveštaju, kako prenose češki mediji, konstatuju da se nastavila segregacije romske dece koju vlasti gotovo automatski šalju u specijalne škole za decu koja nisu u stanju da prate redovnu nastavu, rasističke zločine često niko ni ne prijavljuje policiji, a političari nekažnjeno daju rasističke antiromske izjave.“Glavna prepreka za integraciju Roma u Češkoj su antiromska raspoloženja duboko ukorenjena u češkom društvu, zločini čiji motiv je etnička mržnja i nastavljanje prakse segragacije u školama i mestu stanovanja,“ naveo je Hamarberg.

Komesar je pozitivno ocenio oštre mere koje su poslednjih godina češke vlasti preduzele „bar“ protiv ekstremističkih grupa, ali je upozorio da uticajni češki političari često daju rasističke i antiromske izjave, koje mediji opširno citiraju. Komesar je apelovao na češku vladu da već od naredne školske godine pokuša da spreči bar segregaciju u školama.
Češka praksa, nepromenjena još iz vremena totalitarnog režima da se deca samo zato što su Romi šalju u specijalne škole, našla se svojevremeno i pred Sudom za ljudska prava u Strazburu. Taj sud presudio je 2007. godine u korist grupe od 18 Roma koje je Češka diskriminisala time što su bez obzira što im je mesto bilo u običnoj školi prebacila u specijalnu i tako im onemogućila da steknu bolje obrazovanje.
Izvor: Vijesti R.S

About admin

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Можете користити ове HTML ознаке и атрибуте: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Scroll To Top