\z
Flash Vijesti
You are here: Home / ARHIVA / Iz Instituta za socijalnu inkluziju porucuju

Iz Instituta za socijalnu inkluziju porucuju

Romi treba da uđu u Skupštinu Predstavnici Romske i Egipćanske zajednice zatražiće učešće u skupštinskim odborima i omogućavanje principa afirmativne akcije, kako bi ova nacionalna manjina već nakon sledećih izbora imala svoje zastupnike u parlamentu. To je poručeno na jučerašnjem predstavljanju Analize o mogućnostima učešća Romkinja i Egipćanki u radu odbora za rodnu ravnopravnost, koju je za potrebe Instituta za socijalnu inkluziju uradio stručnjak za ljudska prava Aleksandar – Saša Zeković.

 

Pomoćnik direktora ISI Andrija Đukanović smatra da bi Romi i Egipćani, ukoliko bi im se ponudio princip afirmativne akcije, osvojili 0,35 odsto glasova, što je dovoljno za imenovanje predstavnika te manjine u crnogorskom Parlamentu. Hrvatskoj nacionalnoj zajednici je taj pricip afirmativne akcije omogućen, međutim, za Rome taj procenat ne važi. Nacionalni savjet Roma i Egipćana pokušavao lobiranjem kod najviših organa vlasti da se izbori za to pravo, međutim nijesu dobili nikakav odgovor.

 

Nijedna politička partija nije pokazala interesovanje da to pitanje plasira tamo gdje se donose odluke, kazao je Đukanović. O pravima manjina se, kako kaže Đukanović, u Crnoj Gori često govori, ali konkretna podrška Romima i Egipćanima uvijek izostane.To je naša klasična politička stvarnost. Okupimo se oko nekog problema, zaključimo da to jeste problem i da ćemo svi doprinijeti njegovom rješavanju, a u praksi se ništa ne dešava, ocijenio je Đukanović. To što predstavnima Roma i Egipćana nije zakonom omogućeno da imaju svoje predstavnike u parlamentu djelimično su, prema mišljenju izvršne direktorke ISI Biljane Alković, oni sami krivi. Međutim i politička elita je morala da se pobrine da se to pravo omogući i ovoj grupi, smatra Alkovićeva. M.S.

About admin

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Можете користити ове HTML ознаке и атрибуте: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Scroll To Top