\z
Flash Vijesti
You are here: Home / ARHIVA / Saopstenje za javnost povodom vandalskog napada na predsjednicu Ženske RAE mreze Behiju Ramovic

Saopstenje za javnost povodom vandalskog napada na predsjednicu Ženske RAE mreze Behiju Ramovic

Nacionalni Savjet Roma i Egipćana osuđuje   vandalski   napad  na Behiju Ramović i poziva istražne organe da  se cijeli slučaj ispita i vinovnici ovog vandalskog čina identifikuju i  kazne.

Nema niko pravo da ugrozi pravo bilo kojeg pojedinca. U Crnoj Gori, sloboda govora i sloboda misli je ustavom zagarantovana  svakom pojedincu.

Mi predstavnici Savjeta izuzetno cijenimo svaki pozitivan doprinos kako pojedinca, tako i Nevladine organizacije, koje svojim aktivnostima imaju za cilj suprotstavljanje tradicionalizmu i uopšte negativnim segmnetima tradcije romske i egipćanske zajednice. Zbog svega toga, cijenimo, poštujemo, uvažavamo i podržavamo aktivnosti Ženske RAE mreže na čijem je čelu Behija Ramović.

Ovom prilikom želimo javno da poručimo Behiji Ramović  da će  imati našu  maksimalnu podršku u ovom procesu, kako moralnu, tako i svaku drugu podršku, jer  smo i mi itekako zainteresovani da  se pronađe i identifikuje vinovnik ovog zločina.

Behija Ramović u svojoj izjavi spominje lidere romske i egipćanske zajednice, kao mogući vinovnici ovog vandalskog čina. Mi takvu mogućnost ne isključujemo, ali u cilju istrage apelujemo na Behiju Ramović da bude malo konkretnija i   imenom i prezimenom  identifikuje sve one pojedince u  koje sumnja, to bi bilo korisno za sve nas, ali i zbog crnogorske javnosti.

Ako iza  ovog slučaja stoji neko od lidera, onda taj neko ima svoje ime i prezime i treba ga imenom i prezimenom prozvati, jer će time biti  pošteđeni  oni  lideri romske i egipćanske zajednice, koji se časno i pošteno zalažu za afirmaciju i zaštitu prava Roma/kinja i Egipćana/ki, a  takvih nesumnjivo ima unutar naših zajednica. Činjenica je da ne postoji kolektivna krivica, nego isključivo pojedinačna krivica. Zato je neophodno iznjeti precizne i jasne informacije,  imena i prezimena osumnjičenih, uostalom takav pristup će olakšati  istragu istražnih i sudskih organa.

Nacionalni savjet Roma i Egipćana itekako vjeruje u pravosudni sistem Crne Gore, jer  Crna Gora je pravna država i ubjeđeni smo da crnogorsko zakonodavstvo  ima kapaciteta da   ispita cio slučaj i da se pronađe i identifikuje  vinovnik ovog vandalskog čina. Ovim putem apelujemo  na istražne organe da ulažu maksimum napora da  se  ovaj slučaj riješi, da se pronađe vinovnik  ovog gnusnog vandalizma, ali i da  se istraži eventualna  mogućnost  naručioca ovog nemoralnog čina.

Predsjenik Savjeta

Isen Gaši

About admin

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Можете користити ове HTML ознаке и атрибуте: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Scroll To Top