\z
Flash Vijesti
You are here: Home / ARHIVA / Sest mjeseci zive u mraku

Sest mjeseci zive u mraku

Oko 50 stanovnika romskog naselja na Koniku protestovalo je juče ispred zgrade delegacije Evropske unije u Podgorici, čije su predstavnike upoznali sa činjenicom da im nije priključena električna energija u kontejnerima koje su dobili nakon požara prošle godine. Oni su novinarima, takođe, kazali da već šest mjeseci žive u mraku, te da su im nadležne institucije obećale uredno napajanje električnom energijom još prije Nove godine.

Romi su u protestnu uličnu šetnju krenuli direktno iz naselja, a nakon ulaska njihovih predstavnika na razgovor sa predstavnicima delegacije grupi se pridružilo oko 15 mališana.
Mi želimo da plaćamo tu struju i izmirujemo sve obaveze kao i svi građani. Ako je tako i ako smo svi složni da potpišemo ugovore, zašto struje i dalje nemamo? Već šest mjeseci naša djeca se smrzavaju u mraku. Ako ne dobijemo ono što tražimo, protestovaćemo i dalje i opet ćemo dolaziti – poručio je jedan od stanovnika kampa.

Iz Elektroprivrede i Zavoda za zbrinjavanje izbjeglica tvrde da će Romi uskoro dobiti struju, ali nijesu precizirali tačan datum, jer, kako navode, sve zavisi od Ministarstva unutrašnjih poslova, koje je i vlasnik kontejnera. Menadžer Elektroprivrede za odnose sa javnošću Tanja Zečević saopštila je da svako domaćinstvo koje dobije kontejner treba da zaključi ugovor kako bi mogli da izmiruju obaveze.

Samo čekamo da investitor odradi ono što mu je u uslovima iz elektroenergetske saglasnosti i ostatak će se završiti veoma brzo – kazala je ona. Direktor Zavoda za zbrinjavanje izbjeglica i šef Operativnog štaba Željko Šofranac potvrdio je da investitori kasne sa priključivanjem struje i apelovao na MUP da ubrza aktivnosti na polju napajanja električne energije za ovo naselje.

Prošle sedmice održan je sastanak predstavnika Zavoda i Ministarstva rada i socijalnog staranja sa predstavnicima nadležnih institucija koje su uključene u koordinaciju i praćenje aktivnosti na kampu. U pitanju su Ministarstvo unutrašnjih poslova, Direkcija javnih radova, UNHCR i Elektroprivreda Crne Gore. Razgovarali smo sa predstavnicima tih institucija i apelovali da se radovi sa priključenjem električne energije u sve kontejnere dovedu do kraja. To je pitanje koje se ne može ostaviti kao zadnja rupa na svirali i mora se riješiti što prije. Dogovorili smo se da se nabave ormari sa priključnim djelovima, kablovima i zaštitom za stanovnike kontejnera – rekao je Šofranac.

Prema njegovim riječima, stanovnici kampa će morati da se odluče da li će plaćati struju ili ne. Kako navodi, to je njihova obaveza, baš kao i svakog građanina u Crnoj Gori, dodajući da ukupan dug za neplaćenu električnu energiju u tom naselju iznosi 800.000 eura. Šofranac je prije mjesec dana najavljivao da će struju imati samo oni stanovnici koji se ugovorom obavežu da će plaćati račune i da država nije obavezna da to više radi. Podsjetimo, u kampu je postavljeno svih 212 kontejnera, koliko je bilo predviđeno za 150 porodica sa oko 800 članova, koje su u požaru krajem jula ostale bez krova nad glavom.

Od predstavnika Roma i Egipćana u tom naselju Ganije Pajazitaja sinoć nijesmo uspjeli dobiti informacije o pomenutom protestnom okupljanju. On tvrdi da o tome nije bio obaviješten.
O svakom okupljanju i protestu ispred državnih institucija moram biti obaviješten prvi, kao predstavnik svih stanovnika našeg naselja. Međutim, niko mi ništa nije rekao o tome i zato me ne interesuje i ne želim o tome ništa da znam – prokomentarisao je on.

About admin

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Можете користити ове HTML ознаке и атрибуте: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Scroll To Top