\z
Flash Vijesti
You are here: Home / ARHIVA / Stipendije za romske studente medicinskih nauka

Stipendije za romske studente medicinskih nauka

Romski obrazovni fond stipendiraće tokom akademske 2012/2013. godine 35 romskih studenata na fakultetima medicinske struke, a stipendisti će godišnje dobijati 2.000 evra. Iako srpski fakulteti imaju pravo da romske studente upisuju prema olakšanim uslovima, od 2003. godine do 2009. godine upisano je samo oko hiljadu romskih studenata.
Konkurs za naredni ciklus stipendiranja počinje na proleće 2013.Sama prijava se vrši elektronskim putem, tokom marta i aprila, a zatim Romski obrazovni fond vrši selekciju i u decembru. Godišnje se prijavi oko dve stotine mladih.
Finansijska pomoć u ovom ciklusu obezbeđena je za 35 Roma, a prošle godine bilo je 20 stipendista. Podrška se pruža studentima koji žele da se školuju na medicinskim, farmaceutskim i stomatološkim fakultetima.
Kao razloge za sprovođenje ovog programa koordinatorka projekta Jelena Savić navela je statistiku, prema kojoj 61% Roma nema završenu osnovnu školu, dok je u ostatku populacije taj procenat 22%. Srednju školu završava svega oko 7% Roma, a fakultet 0,3%.
Ona takođe kaže da je preko programa „afirmativne mere“ koji fakultetima daje pravo da romske studente upisuju prema olakšanim uslovima, od 2003. godine do 2009. godine upisano samo oko hiljadu romskih studenata.
Problem predstavlja stav dekana koji smatraju da je odluka o upisu tih marginalizovanih studenata njihovo diskreciono pravo, te ne primenjuju takve mere. Drugi problem je pritisak ostatka stanovništva koje potrebe za takvim afirmativnim merama ne vidi.
Snežana Simić iz Ministarstva zdravlja ukazala je da romski studenti, ukoliko im se ukaže prilika i podrška, pokazuju jako dobre rezultate, pa je narednu godinu studija uz visok prosek ocena upisalo dve trećine stipendista.
Ona je navela da će Ministarstvo zdravlja raditi na tome da što veći broj fakulteta ukaže priliku Romima, jer za to postoje mogućnosti putem programa „afirmativne akcije“.
Predstavnica Ministarstva zdravlja ukazala je i da će se raditi na tome da se svim uspešnim romskim studentima što pre omogući i prilika za zapošljavanje.
Damir Bihtijarević je student treće godine medicinskog fakulteta i ističe da mu stipendija znači podstrek da školovanje dovede do kraja.
„Stipendija mi omogućava da kupim sve potrebne knjige, novac mi znači da nesmetano učim i ne razmišljam o tome da li ću i sledeće godine moći da studiram“, kazao je Bihtijarević.
Sredstva za stipendiranje mladih Roma obezbeđuju Fondacija za otvoreno društvo Srbija i Fondacija za otvoreno društvo iz Mađarske.

Rad sa mentorima
Osim novčane pomoći, stipendistima koji pohađaju srednju školu omogućene su pripreme za prijemne ispite za fakultete uz pomoć tutora, dok studentima pomažu mentori.
Dodatna komponenta ovog programa je i javno zagovaranje inkluzije Roma, koje sprovodi Udruženje romskih studenata iz Novog Sada. Glavni cilj je povećanje broja medicinskih radnika romske nacionalnosti kako bi se uspešnije borili protiv diskriminacije i kršenja ljudskih prava u oblasti zdravlja.
Prema rečima Snežane Simić, pored organizovanja praktične dopunske nastave, većina mentora svakodnevno održava kontakt sa svojim studentima i pomaže im u radu i učenju.
Na sastancima koji se organizuju na početku i na kraju svakog programskog ciklusa, od studenata i mentora se traži da predstave svoja očekivanja, rezultate i eventualne probleme. Na taj način se dolazi do korisnih informacija i predloga te se mentorski deo programa unapređuje iz godine u godinu.
Kako se Dekada inkluzije Roma završava 2015.godine, ideja je da u skladu sa mogućnostima, ovaj program u potpunosti preuzme država.

Izvor: EurActiv.rs, Beta
Foto: Sxc.hu

About admin

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Можете користити ове HTML ознаке и атрибуте: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Scroll To Top