\z
Flash Vijesti
You are here: Home / ARHIVA / U Podgorici odrzana pres konferencija koalicije „ Romi i Egipcani zajedno“

U Podgorici odrzana pres konferencija koalicije „ Romi i Egipcani zajedno“

Na predstavljanju Koalicje, predsjednik Senad Sejdović kazao je da su se u koaliciji udružile 24 romske i egipćanske organizacije iz Podgorice, Nikšića, Berana, Bijelog Polja, Cetinja, Herceg Novog i Ulcinja. „Ove organizacjie se bave demokratizacijom i zaštitom ljudskih i manjinskih prava, sa posebnim osvrtom na poboljšanju položaja Roma i Egipćana u Crnoj Gori. U koaliciji su uključene i četiri nvo koje se bave ženskim pitanjima. Usvojen je statut koalicije i za predsjednika skupštine izabran je student FPN Almir Tahiri, a za članove upravnog odbora Ana Popović, Muhamed Uković, Samir Jaha, Nedžmedin – Bido Šalja, Ismet Selimović i Mirsad Muratović. Za predsjednika UO izabran je novinar Muhamed Uković“, kazao je Sejdović. On je dodao da ne treba podsjećati u kakvim uslovima žive te dvije populacije i da im je svaka pomoć dobro došla. Najavili su i da će raditi na jačanju kadrovskih i strukturnih potencijala novoformiranih nevladinih organizacije Roma i Egipćana. Problema ima mnogo, mnogi su od krucijalnog značaja i svi su prioritetni. Da ne pričam o začaranom krugu siromaštva. Naš prioritetni zadatak će biti implementacija strateških dokumenata i njihova primjena na državnom i lokalnom nivou „, poručio je Sejdović.

Član UO Samir Jaha kazao je da koalicija ima za cilj i jačanje saradnje sa državnim i lokalnim instiucijama kako bi se poboljšao položaj te dvije populacije. „Naš cilj je standardizacija romskog jezika, medijsko predstavljanje Roma i Egipćana, kao i proporcionalna zastupljenost u organima državne i lokalne uprave. Svakakako radićemo i na monitoringu implementacije strateških dokumenatana koje se tiču položaja Roma i Egipćana i na unaprijeđenju znanja i informisanosti romskog i egipćanskog civilnog društva“, naveo je Jaha. Oni su najavili da će voditi računa i o saradnji sa Javnim servisom u cilju stvaranja redakcije na romskom jeziku pri Radio i Televiziji Crne Gore, a radiće i na standardizaciji romskog jezika. Član Upravnog odbora pomenute koalicje, Mirsad Muratović naglasio je i da će jedan od prioriteta koalicije biti i očuvanje jezika, kulture i tradicije romske i egipćanske zajednice.

About admin

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Можете користити ове HTML ознаке и атрибуте: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Scroll To Top