\z
Flash Vijesti
You are here: Home / ARHIVA / Apel obrazovanim Romima da pomognu

Apel obrazovanim Romima da pomognu

BOSNA I HERCEGOVINA
Koordinator za Rome pri Ministarstvu za ljudska prava i izbjeglice BiH Hedina Tahirović Sijerčić je u Sarajevu, tokom obilježavanja 8. aprila – Svjetskog dana Roma, apelovala na sve obrazovane Rome u BiH da pomognu da ovaj narod ne bude na ekonomskoj i socijalnoj margini društva.Ona je pozvala sve Rome u BiH da se odazovu na predstojećem popisu stanovništva i bez stida se izjasne o svom porijeklu.

„Želim svojim sugrađanima Romima čestitati ovaj dan čiji je cilj da, na neki način, predstavi našu tradiciju, kulturu i jezik. Nacionalni akcioni planovi koji se tiču obrazovanja, zdravstene zaštite, zapošljavanja i stambenog zbrinjavnja Roma zaista se provode, ali u obimu koji još nije na tom nivou da bi na adekvatan način zaštitio ovu populaciju“, rekla je Sijerčićeva.

Šef Misije OEBS-a u BiH Flečer Barton podsjetio je da se Međunarodni dan Roma obilježava od 1971. godine, odnosno prije potpisivanja završnog dokumenta iz Helsinkija kojim je osnovan OEBS.

„Misija OEBS-a u BiH ali i cjelokupni OEBS je angažovan na pitanjima koja se tiču Roma. Neophodno je uspostaviti ravnotežu principa jer romska zajednica sa jedne strane traži poštivanje jedinstvenog identiteta, a sa druge strane jednakost pred zakonom“, rekao je Barton.

On je naglasio da Misija OEBS u BiH nastoji da kroz svoje aktivnosti doprinese stvaranju te ravnoteže – jednakost pred zakonom i poštovanje kulturnog bogatstva.

„Mnogo toga je ostalo da se uradi u pogedu ukidanja diskriminacije Roma, ali i njihove integracije u politički i društveni život te procesa donošenja odluka“, rekao je šef Misije OEBS-a u BiH.

Šef Delegacije EU u BiH Peter Sorensen izrazio je zadovoljstvo što se obilježava Međunarodni dan Roma u BiH, ističući da se pitanjem Roma treba baviti svako društo i unutar Evropske unije.

„Drago mi je što smo obilježavnjem 8. aprila došli da proslavimo romsku kulturu i dostignuća, ali i upozorimo na situaciju u kojoj Romi danas žive. Mi se ovim pitanjem bavimo tako što ulažemo ekonomski i podižemo to pitanje na politički nivo“, rekao je Sorensen.

Nazif Mujić dobitnik Srebrnog medvjeda za najboljeg glumca na Berlinalu ukazao je na probleme koji Romi danas imaju u BiH, pohvalivši projekte koje provodi nevladina organizacija Vorld vižn, u smislu podrške programima obrazovanja romske populacije.

„Kada je riječ o problemu stambenog zbrinjavanja romske populacije `Dekada Roma` već traje godinama a nema nijednog objekta koji je sazidan za ovu populaciju“, upozorio je Mujić.

Predstavnica Vrld vižna Aida Šunje, koja je organizovala današnje obilježvanje Međunarodnog dana Roma u Sarajevu, izrazila je zadovoljstvo što u tome učestvuju djeca korisnici projekta „Povratak u školu: Druga šansa za djecu iz Poljica“, koji se provodi u Osnovnoj školi Poljice.
Izvor: Cafe.ba / Srna

About admin

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Можете користити ове HTML ознаке и атрибуте: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Scroll To Top