\z
Flash Vijesti
You are here: Home / ARHIVA / Dan Roma: Protest protiv rasizma i deportacije

Dan Roma: Protest protiv rasizma i deportacije

Prema zvaničnom popisu iz 2011. godine u Srbiji živi više od 147.000 Roma. Prema nezvaničnim procenama, u Srbiji živi oko 450.000 Roma od kojih se veliki broj suočava sa diskriminacijom, kako od samog društva tako i od strane državnog sistema. Prema statistikama koje navodi „Jurom centar“, tek jedan od 100 Roma doživi šezdesetu godinu. Na Trgu Republike u Beogradu uličnu akciju na temu deportacije Roma, održala je Zelena omladima Srbije, zajedno sa Inicijativom za društvenu odgovornost, Regionalnim centrom za manjine, Labrisom, Astrom i Dnevnim centrom
Nosioci javnih funkcija uglavnom se Roma sete jednom godišnje, povodom obeležavanja praznika 8. aprila. Nacionalni savet romske nacionalne manjine Srbije organizuje okrugli sto „Kuda idu Romi Srbije“. Predsednik Srbije Tomislav Nikolić primiće delegaciju Nacionalnog saveta romske nacionalne manjine. Takođe, Kancelarija za ljudska i manjinska prava Vlade Srbije organizuje konferenciju „Romi između inkluzije i evropskih integracija“, na kojoj će govoriti i ministarka zdravlja Slavica Đukić Dejanović.
Roma se setio i gradonačelnik Beograda Dragan Đilas, koji će sa Dežerom predstavnicima UNOPS-a potpisati Protokol o saradnji i učešću grada Beograda u realizaciji projekta stambenog zbrinjavanja romskih porodica iz nekadašnjih nehigijenskih naselja „Belvil“ i „Gazela“.
Na Trgu Republike u Beogradu uličnu akciju na temu deportacije Roma, održala je Zelena omladima Srbije, zajedno sa Inicijativom za društvenu odgovornost, Regionalnim centrom za manjine, Labrisom, Astrom i Dnevnim centrom.
U Vladičinom Hanu biće organizovan okrugli sto na temu Dekada inkluzije Roma od 2005-2015 i rezultati do 2013. godine sa osvrtom na sfere obuhvaćene dekadom i iznalaženje rešenja pomoći Romima koji su vraćeni na osnovu readmisije, dok će na centralnom gradskom platou u Surdulici biti organizovan kulturni program.
Podsećamo, na prvom svetskom kongresu Roma, održanom u Londonu 1971. godine, doneta je odluka da se 8. april obeležava kao Svetski dan Roma. Ovaj dan je ustanovljen da bi se ukazalo na težak položaj Roma i da bi se podstakle države u kojima žive da obrate posebnu pažnju unapređivanju njihovog položaja. Tada je za romsku himnu proglašena pesma „Đelem, đelem“, a ustanovljena je i romska zastava sa točkom kao centralnim simbolom.

Izvor: E. Novine

About admin

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Можете користити ове HTML ознаке и атрибуте: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Scroll To Top