\z
Flash Vijesti
You are here: Home / VIJESTI / IZ REGIONA / Jezik, kultura i književnost Roma kao izborni predmet na UNSA

Jezik, kultura i književnost Roma kao izborni predmet na UNSA

Na 12. sjednici Senata Univerziteta u Sarajevu, održanoj 17. jula, senatori su podržali inicijativu za uvođenje izbornih predmeta o jeziku, kulturi i književnosti Roma.

 

Inicijativu je pokrenula koordinatorica za Rome Bosne i Hercegovine mr. Hedina Sijerčić, a podršku inicijativi dalo je i Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice BiH.

Navedena inicijativa se temelji na Revidiranom akcionom planu BiH o obrazovnim potrebama Roma, koji je Vijeće ministara BiH usvojilo 14. 07. 2010. godine, a kojim su definirana četiri cilja kako bi djeca ove grupacije imala ravnopravnost u pogledu dostupnosti kvalitetnom obrazovanju.

Jedan od četiri cilja navedenog akcionog plana je očuvanje i promoviranje romskog jezika, kulture i historije.

„Univerzitet u Sarajevu pokrenut će proceduru za usvajanje nastavnih planova i programa s ciljem uvođenja izbornih predmeta o jeziku, kulturi i književnosti Roma“ saopćila je Služba za odnose s javnošću UNSA, javlja agencija Fena.

Radiosarajevo.ba

 

About admin

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Можете користити ове HTML ознаке и атрибуте: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Scroll To Top