\z
Flash Vijesti
You are here: Home / VIJESTI / IZ REGIONA / Veljko Kajtazi: Legalizacija romskih objekata

Veljko Kajtazi: Legalizacija romskih objekata

Već više od godinu dana, kao zastupnik u Hrvatskom saboru bavim se problemom legalizacije bespravno izgrađenih objekata. Ova zadaća je vrlo ozbiljna, sveobuhvatna i zahtjevna, a romska zajednica kao specifična zajednica u RH – direktno uključena. Preostalo je manje od 60 dana do roka koje je Ministarstvo graditeljstva propisalo kao krajnji termin za završetak ove akcije.

 

Dobro Vam je poznato da više od 95% romskog stanovništva živi na socijalnoj skrbi, pa su troškovi legalizacije opasni balast ionako narušenom socijalnom statusu ROMA.

Osobno se već 8 mjeseci zalažem za iznalaženje mogućnosti PRIPOMOĆI romskom stanovništvu kako bi lakše podnjeli teret prijave za legalizaciju. Naišao sam na puno razumijevanje Ministarstva graditeljstva i prostornog uređenja, na čelu sa ministricom gospođom Ankom Mrak Taritaš i njenim neposrednim suradnicima.

Sva moja nastojanja u ovih proteklih 6-7 mjeseci bila su usmjerena ka tome da svi podnesu zahtjeve za legalizaciju. To smo uglavnom činili na način da smo ili osobno ili preko predsjednika Udruga koje djeluju u pojedinim romskim naseljima, nastojali prikupiti što više podataka o veličini objekata u kojima žive, o veličini parcele na kojoj se nalazi objekat, o načinu na koji je taj objekat na dotičnom mjestu podignut, kada i kako je sagrađen, o stanarima koji žive u njemu, jednostavno željeli smo na jednom mjestu prikupiti što više podataka kako bi smo mogli sa ovim informacijama u kasnijoj fazi realizacije posla pouzdano i kvalitetno raspolagati.

Još tijekom prošle godine u svim obilascima romskih naselja tražio sam i prisutnost što većeg broja predstavnika lokalne zajednice. Od gradonačelnika, načelnika, župana i svih onih koji bi mogli pomoći pri legalizaciji. Tom prilikom, zaključili smo da i kod njih postoji veliki interes da se legalizacija romskih naselja na njihovom teritoriju provede što kvalitetnije i što bolje. Skoro svi su već imali neke ideje kako i na koji način pristupiti realizaciji ovog posla. Svi su bili spremni ili su neki od njih to već i učinili, na razne načine i kroz razne projekte pomoći romskoj zajednici.

Inicirao sam sastanak predstavnika nekoliko ministarstava, Ureda za ljudska prava i prava nacionalnih manjina te zainteresiranih predstavnika romske zajednice, a zatražio sam i pomoć u rješavanju gorućeg problema prijava za legalizaciju. Pismom sam se obratio svim ministrima i Vladi RH, te osobno predsjedniku Vlade gospodinu Zoranu Milanoviću. Na nedavnom prijemu u Uredu predsjednika RH dr.Ive Josipovića, a povodom Svjetskog dana Roma izvjestio sam predsjednika o problematici romske zajednice za pitanje legalizacije. Tom prilikom predsjednik je izrazio zadovoljstvo zbog angažmana i dao mi punu podršku.

Od Vlade sam tražio da izdvoji od 12 do 15 milijuna kuna kao pripomoć romskoj zajednici. Kroz nekoliko dana imat ću službeni razgovor sa potpredsjednikom Vlade gospodinom Nevenom Mimicom i predsjednikom Vlade, gospodinom Zoranom Milanovićem.

Paralelno sa svim ovim razgovorima, u susretima sa predstavnicima Vlade i svim ministrima, premijerom RH i predsjednikom RH, pa i šire, isticao sam ovaj problem i činjenicu da romska zajednica nije u stanju sama financijski zatvoriti konstrukciju legalizacije. Ideja je bila da se ove razlike u cijeni kroz razne oblike pomoći koje bi Vlada uputila romskoj zajednici preusmjeri ka poslovima legalizacije. Smatrao sam, a i danas smatram da je ovo najbolji način da se ovaj posao dovrši. U ovom krugu koji bi sačinjavali Vlada RH – lokalna zajednica – romska zajednica mogli bi najbolje i zatvoriti poslove legalizacije na opće zadovoljstvo svih onih koji su uključeni u nju.

Iskreno se nadam da će se iznaći rješenje i pronaći način da se pripomogne ROMIMA kod legalizacije.Poneslužbenoj procjeni, u RH ima oko 3000-3500 objekata koji su u vlasništvu Roma, a koji su bespravno izgrađeni.

Osobno smatram da rok 30.06.2013., do kojeg treba izvršiti prijavu za legalizaciju NIJE MOGUĆE ISPOŠTOVATI, pa već duže vrijeme zahtjevam da se taj rok produži do kraja tekuće godine ili do istog dana sljedeće godine. U svemu imam podršku mojih kolega – saborskih zastupnika, pa se nadam da ću sva svoja nastojanja, a koja se tiču legalizacije OSTVARITI.

Smatram da je naša država s ovom Vladom na čelu dovoljno socijalno osjetljiva, pa neće doći do rušenja kuća u romskoj zajednici jer bi to pojačalo problem socijalnog statusa Roma.

 

About admin

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Можете користити ове HTML ознаке и атрибуте: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Scroll To Top