\z
Flash Vijesti
You are here: Home / ARHIVA / Naučni skup » Standardizacija romskog jezika«

Naučni skup » Standardizacija romskog jezika«

U Podgorici je održan Naučni skup » Standardizacija romskog jezika«.

Želja nam je bila da  svi zajedno pokušamo da damo doprinos standardizaciji romskog jezika, koji bi bio prihvatljiv  za sve Rome u regionu, ali i šire. Smatrali smo da  je organizacija  jednog ovakvog  skupa, više nego neophodna u cilju konačne standardizacije romskog jezika u Crnoj Gori, ali i u regionu.  Pomenutom skupu je prisustvovalo oko 100 učesnika.  O značaju i neophodnosti stanadardizacije romskog jezika govorili su istaknuti pojedinci iz ove oblasti Mensur Haljiti i Ragip Jašaraj.

Panelisti su se uglavnom složili da je problem standardizacije romskog jezika gorući problem ne samo Roma u Crnoj Gori, nego i u regionu. Osnovni problem u rješavanju ovog problema je to što u romskom  jeziku postoji niz različitih dijalekata. Izutetno je teško standardizovati romski jezik koji bi bio opšte prihvatljiv za sve Rome u regionu. Međutim mora  se pronaći neki konsenzus.

Koordinator ovog projekta  Edin Beriša je kazao da se rješavanje ovog problem ne može prolongirati u nedogled. Ako  je nemoguće standardizovat romski jezik, koji bi bio prihvaćen od  svih Roma u regionu, onda nam ne preostaje ništa drugo,  nego da se svaka država ponaosob pozabavi ovim problemom i raditi na izradi romsko-crnogorskog rječnika.

U Evropi živo oko 12 miliona Roma i kao takvi oni su najbrojnija  nacionalna manjina u Evropi. Nažalost  rijteke su  države  u regionu, ali i šire koje im  priznaju status nacionalne manjine. Zbog toga oni ne mogu da  na pravi način afirmišu i rade na očuvanju romskog jezika, koji polako odumire. Sve je veći broj djece koja neznaju da govore  romskim jezikom, a na našu nesreću romski jezik nije standardizovan.  Ovim projektom smo  želljeli  da okupimo  najistaknutije pojedince iz ove oblasti sa prostora Srbije, BiH, Hrvatske,  Makedonije i Albanije.

Zaključci sa ovog skupa su bili sledećei: pod hitno raditi na izradi  i štampanju prvog romsko-crnogorskog rječnika. U rješavanju ovog problema uključiti sve nadležene državne institucije, romski savjet i romski civilni sektor.

Podgorica,07.12.2013.godine

About admin

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Можете користити ове HTML ознаке и атрибуте: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Scroll To Top