\z
Flash Vijesti
You are here: Home / ARHIVA / Intervju DAN-u Muhamed Uković: Vrijeme je za formiranje političke partije Roma i Egipćana

Intervju DAN-u Muhamed Uković: Vrijeme je za formiranje političke partije Roma i Egipćana

Intervju DAN-u: Muhamed Uković

Kako komentarisete cinjenicu da ni u susret lokalnim izborima u Podgorici i drugim gradovima, predvidjenim za proljece, izmjenama izbornih zakona nijesu stvorene pretpostavke za obezbjedjivanje politicke zastupljenosti Roma?

Koliko smo mi upoznati, skupštinska radna grupa koja je zadužena za vraćanje povjerenja u izborni proces, još uvijek nije završila sa radom. Istina je da su se neke opozicione političke partije povukle iz pomenute radne grupe. Međutim mi još uvijek nismo izgubili nadu da će se postojeći cenzus smanjiti na realnih 0,35% za jedan poslanički mandat.

Nažalost surova je istina, da Roma ni Egipćana nema u institucijama sistema, Romi ni Egipćani nemaju svoj lobi, nemaju svoju matičnu državu. Jednostavno rečeno sudbina Roma i Egipćana nije  u rukama Roma, nego je u rukama političara  koji inače  kreiraju državnu politiku Crne Gore. Da budem jasan i precizan, odgovornost za ovakvo stanje ne snosi samo Koalicija koja ima skupštinsku većinu u crnogorskom parlamnetu, odgovornost snosi i opozicija, jer se većina njih uglavnom vode uskopartijskim interesima, nemareći za intrese brojčano malih zajednica

Tako da su interesi romske i egipćanske zajednice potisnute u drugi plan. Koliko sam ja informisan, do sada niti jedna politička partija nije predložila smanjenje aktuelnog cenzusa za romsku zajednicu, osim Pozitivne, oni  su podnjeli andaman da se Romima obezbjedi jedan zagarantovani mandat u skupštini Crne Gore.

Mnogo je onih koji se grčevito bore za glasove Roma i Egipćana na nivou Crne Gore, to nisu samo građanske partije i nacionalne partije itekako imaju podršku pripadnika romske i egipćanske zajednice. Sve ovo nesumnjivo govori da većina političkih subjekta ne žele tek tako da se odreknu glasova unutar romskog i egipćanskog biračkog tijela.

Mislim da dio krivice snose i lideri romske i egipćanske zajednice, koji još uvijek ne shvataju značaj političke participacije ovih zajednica, kao da zaboravljaju da je to uslov svih preduslova za djelotvorno učešće Roma i Egipćana u institucijama sistema. Mislim da je zadnje vrijeme da se fokusiraju na kolektivni interes zajednice kojoj pripadaju.

Međutim, odsustvo političke participacije Roma u crnogorskom parlamnetu, ubjedljivo govori o tome da jedna demokratska ključna karika u integraciji romske zajednice nedostaje, a bez koje se ne može govoriti o cjelini demokratskih procesa u Crnoj Gori.

Činjenica je da Romi kao politička zajednica u Crnoj Gori još uvijek ne postoje , i  kao posledicu imamo to što se glas Roma i Egipćana, ne čuje tamo gdje se odlučuje, dakle u parlamentu Crne Gore. U čitavoj ovoj priči nemožemo zanemariti, primjetno odsustvo političke volje da se ovaj problem riješi. Kao posledicu takve politike, imamo to što nemožemo  na pravi način da artikulišemo svoje političke interese, preko svojih izabranih predstavnika u crnogorskom parlamentu i to nas dovodi do toga, da naši stvarni problemi ostaju neprimjećeni.

Da li je, po Vasoj ocjeni, vlast odgovorna za to i da li namjerno odugovlace obezbjedjivanje adekvatne politicke zastupljenosti Roma, kako bi mogli da i dalje dobijaju glasove romske populacije.

Ja ne želim nikoga da prozivam, ali je činjenica da skupštinska većina snosi najveći dio odgovornosti što Roma do danas nema u Crnogorskom parlamentu. Svakako da i lideri romske i egipćanske zajednice snose dio odgovornost zbog njihove inertnosti i pasivnosti. Jedan sam od onih, koji sam godinam unazad zagovarao  formiranje političke partije koja bi okupila pripadnike romske i egipćanske zajednice, smatrao sam da je za početak dovoljno da postojimo kao politički subjekt i sa tog nivoa pokušavamo da artikulišemo naše nacionalne interese.

U razgovoru sa nekim predstavnicima međunarodnih institucija, mnogo puta mi je sugerisano da odmah pristupimo formiranju političke partije, jer je lakše kao već postojeći subjekt ostvariti neke političke ciljeve, u ovom slučaju smanjenje postojećeg cenzusa. Nazalost do danas mi ovu ideju nismo uspjeli da realizujemo, neki se povlače iz straha koji je po meni neopravdan, pojedinci nežele da se politički angažuju, zbog nedostatka političkog samopuzdanja… Nažalost ima i onih koji su ubjeđeni da su Romi i Egipćani predodređeni da u pravi plan stave interese drugih na štetu zajednice kojoj pripadaju.

A koliko nas drugi uvažavaju, najbolje govore sledeći podaci: 26. janura slijede lokalni izbori u opštini Ulcinj. Sve političke partije su predale listu, nigdje na njihovim listama nema niti jednog pripadnika romske ali ni egipćanske zajednice. To je još jedan razlog da je konačno vrijeme da se posvetimo nacionalnim interesima romske i egipćanske zajednice. Vrijeme je da se svima njima zahvalimo na dosadašnjoj saradnji, koja je uglavnom bila jednostrana, činjenica je da mi od takve saradnje nijesmo imali nikakve koristi.

Zahvaljujući našim glasovima, neki od njih su dobili odbornika više, a mi smo ostali tamo gdje smo oduvjek i bili, na margini bez ikakvih nadanja da će nam ikada biti bolje. Nemože nam biti bolje ako mi radimo na svoju štetu, a isključivo za interese drugih. Ostaje nam da se nadamo da ćemo se uskoro konačno posvetiti interesima našeg naroda, ne narušavajući interese drugih. Mislim da je taj trenutak jako blizu.

Da li bi, po Vasoj ocjeni, formiranje prve romske partije u Crnoj Gori ubrzalo proces stvaranja odgovarajucih zakonskih preduslova za politicko predstavljanje te populacije?

Romi kao politički subjekt u Crnoj Gori još ne postoje, zbog toga i ne mogu na pravi način da artikulišu svoje nacionalne interese. Činjenica je da do danas Roma nema u crnogorskom parlamentu, usled toga oni ne mogu da ostvare prava koje im garantuje Ustav iz čalna 79 (pravo na autentičnu zastupljenost u parlamentu i jedinicama lokalne uprave, pravo na proporcionalnu zastupljenost u organima državne u lokalne uprave…), jer za to ne postoji sistemsko rješenje.

Formiranje prve romske partije u Crnoj Gori zasigurno bi ubrzao proces njihove integracije u crnogorsko društvo. Ponavljam ovo je uslov svih preduslova. Mada da budem iskren, iskustvo iz regiona govori da se stanje romske zajednice u regionu nije bitnije promjenilo, bez obzira na to što su dio vladajuće strukture i imaju svoje političke predstavnike u nacionalnom parlamentu.
Prosto rečeno ili narodski rečeno, kad se dočepaju vlasti, zaboravljaju one koji su ih tu doveli. I onda se uglavnom posvećuju sebi, svojim ličnim interesima, ili interesima jedne male interesne grupe. To su iskustva i informacije koje ja imam, a tiče se Roma u regionu. Međutim sve ovo, ne smije da obeshrabri Rome i Egipćane u Crnoj Gori, jer iz grešaka drugih, može se mnogo toga naučiti.
Sve dok prava romske i egipćanske zajednice, ostaju samo teorija na političkoj agendi državnih i lokalnih institucija, ne možemo govoriti o građanskom konceptu i jednakih prava za sve. Integracija romske i egipćanske zajednice mora biti realna sa konkretnim sistemskim rješenjima. Sve dok su pripadnici romske i egipćanske zajednice, politički neravnopravni i ne odlučuju o pitanjima od ključnog značaja za svoj narod, po inerciji desiće se to, da će se vremenom suočavati sa različitim oblicima diskriminacije i neće imati prilike da se izbore za bolji položaj u društvu.

Novinar : Muhamed Uković

About admin

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Можете користити ове HTML ознаке и атрибуте: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Scroll To Top