\z
Flash Vijesti
You are here: Home / VIJESTI / IZ REGIONA / Esma Redžepova: Romi su kosmopolite, dobar i plemenit narod

Esma Redžepova: Romi su kosmopolite, dobar i plemenit narod

Romkinja koja je prva u Jugoslaviji zapjevala na romskom jeziku i kandidatkinja za Nobelovu nagradu poznata makedonska pjevačica Esma Redžepova kaže da su Romi kosmopoliti, plemenit i dobar narod, koji nikoga nijesu dosad okupirali, niti ratovali.

Aktivistkinja za prava Roma i humanitarka za agenciju Anadolija pričala je o Romima u Makedoniji i svijetu danas, podsjećajući da su Romi kao nacija u Makedoniji priznati prije deset godina, imaju svoje predstavnike i ministre, dvije privatne televizijske stanice, a na nacionalnoj televiziji svaki dan ide emisija na romskom jeziku.

„Makedonija je dobro riješila status nacionalnosti koje žive u njoj. Srećna sam što sam rođena u Makedoniji, to je jedina zemlja koja je priznala status Roma u svijetu“, kaže Redžepova.

Na pitanje kako vidi status i probleme Roma uopšte, Esma smatra da se dosta radi na edukaciji romskog naroda u Makedoniji.

„U tom smjeru idu i sve ostale države na Balkanu i u Evropi. Mnogo je bolji status sada nego što je bio po romskom pitanju. Romi su u Makedoniji dosta cijenjeni među drugim nacionalnostima i dosta ih vole, nemaju predrasude kojih je bilo prije“, kaže Redžepova.

Od početka njene karijere u drugoj polovini 50-ih godina prošlog vijeka danas su stvari po pitanju romske muzike, kaže, otišle nabolje i taj žanr je jako popularizovan.

„U moje vrijeme je bilo čudno da se neko pojavi sa romskom muzikom. Ja sam prva na svijetu između tih Roma koja je zabilježila muzike na svom jeziku nacionalno. U to vrijeme bilo je sramota da se neko pojavi i da pjeva tako. Ja sam malo drugačija bila, rođena sam u centru grada, usred Skoplja. Nijesam, kako kažu, u getu, gdje su živjeli svi Romi, nego sam živjela pored Makedonaca i drugih nacionalnosti, tako da sam bila mnogo napredna u nekim stvarima. Meni je bilo važno da postanem umjetnica i da pjevam, da postanem ime i prezime. Sve te želje moje su se ostvarile“, ističe Esma.

Redžepova objašnjava kako Romi funkcionišu, a tu posebno ističe njihovu glavnu osobinu, kada ih neko ne voli Romi ćute i mirni su.

„Hoće da žive zajednički, ali ako im neko pruži ruku. Ne znam jeste li čuli da je neki Rom ukrao silne milione ili nešto veliko. Nema toga. Oni, ako uzmu nešto, uzmu da bi se prehranili ili da žive danas za danas, a neke velike pare nikad“, navodi ona.

Redžepova je rođena 1943. godine u Skoplju i navodi da su Romi drugačije odgojeni od samog početka.

„Goli dolazimo na ovaj svijet i goli odlazimo s njega, ništa nećemo odnijeti s njega, to je romska filozofija. Vole da žive u cijelom svijetu, ne vole da pokazuju lične karte, pasoš i da im neko traži dokument. Ne vole to. Vole da je sve otvoreno, zato što ova zemlja nije ničija zemlja. Neko kad kaže „ovo je moja zemlja“, to je katastrofa za mene. Mi smo pušteni na ovaj svijet, nijesam ja kriva što sam puštena da se u Makedoniji rodim. To je neko naredio, neko je želio da se rodim tamo. Isto je to kao u jednoj bašti u kojoj raste mnogo cvjetova i ti kažeš „tu ne možeš da rasteš“, a ovaj i dalje raste. E, to je sa Romima isto. Neko im kaže „ne možeš da tu živiš’, a oni tu žive i dalje“, priča ova romska pjevačica.

Izvor: Cafe Del Montenegro

About admin

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Можете користити ове HTML ознаке и атрибуте: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Scroll To Top