\z
Flash Vijesti
You are here: Home / ARHIVA / Ministar Mehmed Zenka: Prioriteti Inicijative integracija Roma 2020.

Ministar Mehmed Zenka: Prioriteti Inicijative integracija Roma 2020.

Uz uvažavanje postignutih rezultata u prethodnom periodu, intenziviraćemo aktivnosti koje garantuju punu integraciju romske i egipćanske populacije u crnogorsko društvo, rekao je ministar Mehmed Zenka u razgovoru sa predstavnicima akcionog tima Regionalnog savjeta za saradnju, Orhanom Useinom i Aleksandrom Bojadžievom. Integracija Roma uključena je u pregovore o proširenju i jedan je od ključnih elemenata pregovora o Poglavlju 23, koje je od visokog značaja na našem integracionom putu, naveo je ministar.

Za postizanje tog cilja neophodan je širi pristup koji garantuje veći i održivi uspjeh, naglasio je Zenka, ali prije svega iskrenost i odlučnost u nastojanju da se u tom procesu istraje. S tim u vezi, ministar je izrazio neophodnost imenovanja kontakt osoba za romska pitanja na lokalnom nivou, posebno u opštinama gdje živi veći broj pripadnika/ca ove zajednice.

On je ponovio spremnost Vlade Crne Gore da se aktivno bavi procesom integrisanja romske i egipćanske zajednice, i u tom cilju jačaće se oblasti koje su prepoznate kao prioritetne, a to su suzbijanje prosječenja, nastavak obrazovanja, te jačanje poštovanja ekonomskih prava koja su jako značajna za integraciju svake manjinske zajednice.

Šef tima Orhan Usein naglasio da će se projekat Inicijativa integracija Roma 2020, fokusirati na budžetiranje akcionih planova koji su razvijeni u okviru nacionalnih strategija za Rome, i korišćenje IPA fondova,  budući da to nije bila praksa tokom Dekade inkluzije  Roma 2005-2015, koja je prethodila ovom projektu.

Aleksandra Bojadžieva, ekspertkinja za oblast politika, istakla je prepoznatu potrebu da i drugi resori pokažu veću angažovanost u procesu integracije ove vulnerabilne grupe.

Usein i Bojadžieva saglasni su da je Crna Gora veoma uspješna u ispunjavanju mjera koje se odnose na oblast inkluzije ove marginalizovane zajednice. Na sastanku je zaključeno da je Crna Gora nastavila da razvija i implementira politike za postizanje suštinskih i trajnih promjena u socio-ekonomskom položaju ove marginalizovane populacije kroz pomenutu Inicijativu. Pored prioritetnih oblasti obrazovanja, socijalne i zdravstvene zaštite, stanovanja, zapošljavanja i regulisanja pravnog statusa, ovaj projekat baviće se i pitanjem diskriminacije, siromaštva i jednakosti polova. Oblast zapošljavanja, te održivog stanovanja izdvojene su ako oblasti koje se suočavaju sa najvećim izazovima.

“Integracija Roma 2020” trogodišnji je projekat Savjeta za regionalnu saradnju, vrijedan 1,8 miliona eura, a finansiraju ga Evropska komisija i Fondacija za otvoreno društvo Džordža Soroša.

Predstavnici akcionog tima Regionalnog savjeta za saradnju su, u nastavku svoje posjete, učestvovali na sjednici Komisije za praćenje sprovođenja Strategije za socijalnu inkluziju Roma i Egipćana 2016-2020.

18.02.2017.

About admin

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Можете користити ове HTML ознаке и атрибуте: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Scroll To Top