\z
Flash Vijesti
You are here: Home / ARHIVA / Nastavak aktivnosti u pravcu rješavanja pitanja upisa djece iz romske populacije u matični registar

Nastavak aktivnosti u pravcu rješavanja pitanja upisa djece iz romske populacije u matični registar

Romski nacionalni savjet u Crnoj Gori se obratio Ministarstvu za ljudska i manjinska prava za pružanje pomoći u pogledu naknadnog upisa u matični registar rođenih i pitanje sticanja crnogorskog državljanstva za domicilna lica romske populacije u Crnoj Gori koja nemaju riješena ova pitanja.
Shodno tome, na inicijativu Ministarstva za ljudska i manjinska prava 10.03.2017. god. održan je sastanak sa predstavnicima Ministarstva unutrašnjih poslova, Osnovnog suda Podgorica i Romskog nacionalnog savjeta.
Predstavnici Ministarstva unutrašnjih poslova i Osnovnog suda Podgorica upoznali su pristune na zakonske procedure u pogledu rješavanja predmetnih pitanja, i naglasili da je novim zakonskim rješenjima o vanparničnom postupku procedura naknadnog upisa u matični registar rođenih dodatno pojednostavljena u cilju što lakšeg ostvarivanja zakonskih prava.
Osim toga, predstavnici Suda predočili su mogućnost podnošenja zahtjeva za odobravanje besplatne pravne pomoći koji se podnosi službi nadležnog suda, te istakli da besplatna pravna pomoć podrazumijeva potpuno ili djelimično pokrivanje troškova pravnog savjetovanja, sastavljanja pismena, zastupanja u postupku pred sudom, Državnim tužilaštvom i Ustavnim sudom Crne Gore i u postupku za vansudsko rješavanje sporova.
Važno je istaći da pravo na besplatnu pravnu pomoć imaju fizička lica koja prema svom imovnom stanju nijesu u mogućnosti da ostvare pravo na sudsku zaštitu bez štete po nužno izdržavanje sebe i svoje porodice.
Prisutni su se saglasili da Romski savjet, kao krovna institucija romske populacije u Crnoj Gori u saradnji sa nevladinim organizacijama, lica koja nisu upisana u matični registar rođenih upoznaju sa zakonskim procedurama i pruže pomoć kako bi isti lično podnijeli zahtjeve za upis u matični registar rođenih, što je prvi uslov za sticanje državljanstva, kao i zahtjev za sticanje državljanstva, pred nadležnim organima u skladu sa zakononskim propisima.
Na kraju sastanka, postignut je dogovor da Romski nacionalni savjet stupi u komunikaciju sa predstavnicima Osnovnog suda Podgorica i licima koja nijesu upisana u matični registar rođenih bi isti podnijeli zahtjev za podnošenje zahtjeva za odobravanje besplatne pravne pomoći i podnošenje zahtjeva za naknadni upis u matični registar rođenih.
Izvor:  PR služba Ministarstva za ljudska i manjinska prava
14.03.2017.

About admin

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Можете користити ове HTML ознаке и атрибуте: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Scroll To Top