\z
Flash Vijesti
You are here: Home / ARHIVA / Juventas: Romi u Crnoj Gori su i dalje socijalno isključeni

Juventas: Romi u Crnoj Gori su i dalje socijalno isključeni

Romi u Crnoj Gori i dalje žive na margini, socijalno isključeni, iako su posljednjih godina uloženi značajni napori kako bi im se olakšao pristup obrazovnim, zdravstvenim i socijalnim programima i uslugama, ocijenjeno je iz nevladine organizacije (NVO) Juventas.

Iz te organizacije su ukazali da su socijalna distanca, siromaštvo, otežan pristup obrazovanju, zapošljavanju, socijalnoj zaštiti, zdravstvenoj zašiti, stanovanju, učešću u odlučivanju, nedostatak prostora za poštujuće njegovanje svoje kulture, jezika i identiteta, karakteristike uslova u kojima danas Romi žive u Crnoj Gori.

U Juventasu smatraju da ukupno crnogorsko društvo pokazuje pozitivne promjene u odnosu prema romskoj populaciji, koje su, kako su naveli, posljedica značajnog jačanja aktivizma romskih organizacija i cjelovitijeg strateškog pristupa države.

„Napore u tom cilju je važno pojačati“, istakli su iz te NVO.

Kako su podsjetili iz Juventasa, prema  rezultatima poslednjeg Popisa, oko 30 odsto mladih Roma, uzrasta od 15 do 30 godina, je nepismeno.

„Podaci MONSTAT-a iz Popisa stanovništva sprovedenog 2011. godine ukazuju da je procenat pismenosti mladih u Crnoj Gori nešto iznad 99 odsto, dok je među mladima iz Romske populacije uzrasta od 15 do 30 godina, ona procijenjena na oko 72 odsto“, saopšteno je iz Juventasa.

„Strategija za socijalnu inkluziju Roma i Egipćana u Crnoj Gori za period 2016-2020. godine predvidjela je, pored osnovnih specifičnih ciljeva kao što su: povećanje stepena upisa i smanjenje drop-outa na svim nivoima obrazovanja, podizanja svijesti o značaju obrazovanja i pospješivanja školskog uspjeha romske i egipćanske djece i nastavak programa stipendiranja i pomoći u obrazovanju za sve srednjoškolce i visokoškolce romske i egipćasnke populacije u iznosu od 60, odnosno 150 eura na mjesečnom nivou”, rekli su iz Juventasa.

Prema njihovim riječima, potrebno je poboljšati i pristup školskoj i vanškolskoj mentorskoj podršci za usvajanje osnovnoškolskog i srednjoškolskog kurikuluma.

Oni su saopštili da se romska populacija u Crnoj Gori suočava sa višestrukim problemima u pogledu informisanosti o pravima u oblasti zdravstva i ostvarivanja zdravstvene zaštite. S toga je nedavno uvođenje pozicije romskog medijatora u zdravtsvenoj zaštiti posebno važno i pohvalno.

“I pored velikih multisektorskih napora i dalje je prisutan problem nedostatka osnovne dokumentacije koja može biti prepreka u ostvarivanju prava na zdravstvenu zaštitu kao i problem nedovoljnog broja preventivnh programa u zajednici kojima bi se uticalo na povećanje svijesti o značaju prevencije bolesti među pripadnicima Romske populacije”, ocijenili su iz Juventasa.

Oni smatraju da uloga domova zdravlja nije ujednačena, ali da je, kako su rekli, pohvalno to što domovi zdravlja u Podgorici i Beranama preduzimaju konkretne i terenske aktivnosti u cilju unapređenja zdravlja romske populacije.

Oni su istakli da je, kada je o zapošljavanju riječ, i pored postojanja olakšica za poslodavce i programa podrške u zapošljavanju, većina Roma nezaposlena.

„Prema istraživanju Ministarstva za ljudska i manjinska prava, nezaposleno je 83 odsto Roma i Egipćana. Nisu prepoznati programi za povećanje informisanosti o pravima, mogućnostima i procedurama u oblasti zapošljavanja, imajući u vidu činjenicu da su djeca i mladi Romi poprilično isključeni sa tržišta rada i uslijed neinformisanosti o šansama i mogućnostima na tržištu.“, naveli su iz Juventasa.

„Uredbom o subvencijama za zapošljavanje određenih kategorija nezaposlenih lica  Romi su prepoznati kao kategorija teže zapošljivih lica, kojom je propisano da ukoliko poslodavac zaposli mladog/u Roma/kinju ima pravo na subvenciju za poslodavce“, objasnili su iz Juventasa.

Oni su kazali da nije lako procijeniti koliko Roma i Egipćana živi u Crnoj Gori, procjene variraju i do broja od 20 hiljada.

„Na Popisu stanovništva 2011. godine 8.305 lica je navelo da pripada romskoj populaciji. Nacionalna identifikacija stanovništva u Crnoj Gori je fluidna, a Romi i Egipćani su se, posebno u bliskoj prošlosti suočavali sa velikim problemima u pribavljanju ličnih dokumenata. Vjerujemo da je sazrelo vrijeme da se Romi politički organizuju i osiguraju svoje mjesto među odbornicima i polanicima“, kazali su iz Juventasa.

Izvor: Kolektiv.me

31.05.2017.

About admin

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Можете користити ове HTML ознаке и атрибуте: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Scroll To Top