\z
Flash Vijesti
You are here: Home / ARHIVA / Romi danas slave Eederlezi ili praznik buđenja proljeća

Romi danas slave Eederlezi ili praznik buđenja proljeća

Romi danas proslavljaju Đurđevdan, svoj najveći praznik, kojim se slavi dolazak proljeća. Prema tradiciji, Romi svoje kuće ukrašavaju cvijećem i zelenim grančicama i dočekuju proljeće uz muziku i veselje. Zdravlje, plodnost i zaštita glavni su motivi obilježavanja Đurđevdana, praznika koji danas važi za glavni kulturno-vjerski praznik Roma.

Đurđevdan je praznik vezan za najveći broj običaja koji postoje u narodnom vjerovanju. Đurđrvdan se smatra granicom između zime i ljeta i  vezan je za zdravlje ukućana, udaju i ženidbu mladih, zdravlje, sreća..

Glavni običaji su pletenje vijenaca od bilja, umivanje sa biljem, kupanje na rijeci. Đurđevdansko cvijeće su đurđevak, mlečika, maslačak i od njih treba isplesti vjenčiće kojima se kite ulazna vrata na dvorištu i kući.

Praznik buđenja proljeća, kako se Đurđevdan ili Hedrelez još naziva, prepoznatljiv je u cijelom regionu i obiluje narodnim običajima, koji se ogledaju u raznim radnjama za zaštitu, zdravlje,  sreće i plodnost.

 maj,06.2017.

About admin

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Можете користити ове HTML ознаке и атрибуте: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Scroll To Top