\z
Flash Vijesti
You are here: Home / ARHIVA / Tivat-Kotor:Obrazovanje Roma prioritet u integraciji

Tivat-Kotor:Obrazovanje Roma prioritet u integraciji

Strategija za socijalnu inkluziju Roma i Egipćana u Crnoj Gori 2016-2020, obavezujuća je za sve lokalne samouprave gdje žive pripadnici/e romske i egipćanske populacije, istakao je Sokolj Beganaj ispred Ministarstva za ljudska i manjinska prava u kampanji koja je juče organizovana u naseljima 7. jul i Lovanja 1 u Tivtu i naselju Trojica u Kotoru. Usvajanjem ovog strateškog dokumenta, Vlada Crne Gore još jednom je iskazala punu posvećenost kreiranju i implementaciji politika za brže i potpuno socijalno uključivanje Roma i Egipćana u Crnoj Gori.

Kampanja se realizuje u saradnji sa Upravom Policije – Centar bezbjednosti Tivat i OB Kotor i NVO „Udruženje Egipćana“ svake godine na temu zaštite od nasilja u porodici, nasilju nad ženama i maloljetničkim prisilnim brakovima među romskom populacijom.

Veoma važan segment u integraciji je sprovođenje lokalnih akcionih planova, koji su čini se u značajnoj mjeri u prethodnom periodu bili deklarativnog karaktera, bez konkretnijih suštinskih promjena, ocijenjeno je tokom edukacije roditelja, djece, romskih i egipćanskih aktivistkinja, službenika/ca državne uprave koja je, u nastavku kampanje, održana u multimedijalnoj sali opštine Tivat.

U okviru edukacije razgovarano je o značaju novog strateškog dokumenta Strategije za socijalnu inkluziju Roma i Egipćana u Crnoj Gori 2016-2020, koja je postavila smjernice za postizanje suštinskih i trajnih promjena socio-ekonomskog položaja ove zajednice u Crnoj Gori.

Za ostvarivanje opšteg cilja u okviru svake oblasti definisani su specifični ciljevi, a svaki cilj ostvaruje se predloženim mjerama u oblastima: obrazovanja, zapošljavanja, stanovanja, zdravstvene zaštite, pravnog statusa, socijalnog statusa i porodične zaštite. Sa događaja je poručeno da će svi potrebni napori biti uloženi  kroz multidisciplinarni pristup svih nadležnih institucija, i uz poštovanje međunarodnih standarda, na aktivnom uključivanju u društvo ove zajednice u crnogorsko društvo, kao i njenoj potpunoj socio-ekonomskoj integraciji.

U okviru kampanje i edukacije, ukazano je još jednom na izuzetno veliki značaj obrazovanja za romsku i egipćansku populaciju, što je preduslov za uključivanje u sve tokove društvenog života u Crnoj Gori. Veća obrazovanost vodi uključivanju u društvene tokove, boljim mogućnostima za poboljšanje loše ekonomske situacije, a prije svega jačanju svijesti o poštovanju ljudskih prava i borbi protiv izrazito negativnog fenomena nasilja nad ženama i nasilja u porodici, te pojavi prisilnih maloljetničkih brakova.

Izvor: Ministarstvo za ljudska i manjinska prava

20.06.2017.godine

 

About admin

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Можете користити ове HTML ознаке и атрибуте: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Scroll To Top