\z
Flash Vijesti
You are here: Home / VIJESTI / IZ CRNE GORE / Ministarstvo za manjine sugerise: neophodna je politicka participacija Roma u Crnoj Gori

Ministarstvo za manjine sugerise: neophodna je politicka participacija Roma u Crnoj Gori

Ministarstvo za ljudska i manjinska prava organizovalo je u petak, u Podgorici radionicu na temu: “Osnaživanje pripadnika/ca nacionalnih manjina prvenstveno Roma i Romkinja za bavljenje politikom”.

U uvodnom dijelu Leon Gjokaj, ispred Ministarstva za ljudska i manjinska prava kazao je da prava pripadnika/ca romske populacije još uvijek nisu na zadovoljavajućem nivou, te da je potrebno dodatno osnažiti tu oblast.

On je istakao da Ministarstvo sprovodi aktivnosti u cilju pune integracije manjina u društveni život, uz dalje očuvanje i razvijanje njihove nacionalne i kulturne posebnosti, te unaprijeđenja njihovih zakonskih prava i sloboda. Crna Gora je prepoznala izazove sa kojima se suočavaju pripadnici/e romske i egipćanske zajednice i aktivno radi na poboljšanju njihovog društvenog i ekonomskog položaja, rekao je Gjokaj.

Do sada preduzete mjere i aktivnosti na planu unaprijeđenja položaja Roma i Egipćana u Crnoj Gori, prvenstveno kroz primjenu Akcionih planova iz strateških dokumenata za poboljšanje položaja Roma i Egipćana, rezultirale su vidnim, ali ne i posve dovoljnim pozitivnim promjenama, istakao je Gjokaj. Prema njegovim riječima, obrazovanje i dalje ostaje najveći problem, premda je situacija bolja nego prije deset godina.

Hatidže Gjoni, potpredsjednica Opštine Ulcinj kazala je da je potrebno da i Romi imaju svog političkog predstavnika/icu, kao i da uključe što veći broja žena u javni život.

Trenerica za rodnu ravnopravnost Branka Vlahović  rekla je da se sve više žena uključuje u politiku.

Vlahović i Gjoni, predstavile su važnost učešća žena, te značaj uvođenja rodne perspektive u rad stranaka, kao i značaj osnaživanja pripadnica/ka nacionalnih manjina, prvenstveno romske i egipćanske  populacije za bavljenje politikom.

Događaju su prisustvovali/e predstavnici/e Zaštitnika ljudskih prava i sloboda Crne Gore, političkih partija, nacionalnih manjinskih savjeta u Crnoj Gori i nevladinih organizacija.

17.11.2017.

About admin

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Можете користити ове HTML ознаке и атрибуте: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Scroll To Top