2
Povodom svjetskog dana romskog jezika
нов 7, 2017   //   By:   //   ARHIVA, Entertainment, IZ CRNE GORE, VIJESTI   //   No Comment

Povodom 5. novembra, svjetskog dana romskog jezika, Ministarstvo za ljudska i manjinska prava doniralo je didaktički materijal, romske bukvare za neformano učenje romskog jezika, te pribor za učenje, igru i rad djeci u predškolskoj ustanovi „Đina Vrbica“, u prigradskom naselju Konik, u Podgorici.

Ovu podgoričku ustanovu pohađa najveći broj djece iz romske populacije, njih stotinak. Imajući u vidu činjenicu da je romski jezik nestandardizovan i u Crnoj Gori, nadležne institucije i relevantne domaće i međunarodne organizacije, posebnu pažnju posvjećuju isticanju važnosti obrazovanja, te očuvanju kulturnog i jezičkog identiteta. Romski jezik je sve ugroženiji u savremenom dobu, u toj mjeri da je u mnogim porodicama velikim dijelom zaboravljen ili čak potpuno. Takvom stanju jezika doprinosi i činjenica da romski narod najčešće govori službenim jezikom države u kojoj živi.

U cilju upoznavanja i što potpunijeg razumijevanja života, običaja, jezika i kulture romske zajednice, te sve uspješnijeg smanjenja postojećih predrasuda o njoj, važno je da se djeca informišu od malih nogu kako o svom jeziku i kulturi, tako i o jezicima i kulturi drugih naroda sa kojima dijelimo prostor. Kako bismo afirmisali sve te ukupne vrijednosti, te pomogli njihovoj bržoj integrisanosti u naše multikulturalno i multinacionalno društvo, ovakvih i sličnih aktivnosti potrebno je da bude sve više i češće.

 

 

07.11.2017.

About the Author :

Leave a reply