besic
Problem prosjacenja RAE populacije najvise izrazen u Podgorici i Beranama
нов 14, 2017   //   By:   //   ARHIVA, IZ CRNE GORE, VIJESTI   //   No Comment

Problem dječijeg prosjačenja je najviše izražen u Podgorici i Beranama, saopšteno je u EU info centru gdje je Cedem predstavio istraživanje u vezi sa prosjačenjem. Zaključeno je i da je ono u najvećem broju slučajeva inicirano, podržavano ili tolerisano je od strane roditelja. „U Podgorici je učestala pojava prosjačenja u kasnim noćnim i ranim jutarnjim satima, tačnije, u situacijama kada se zatvaraju kafići i noćni klubovi.

 U ovim situacijama na desetine romske i egipćanske djece u isto vrijeme prose od gostiju koji napuštaju lokale“, kazao je metodolog Cedema Miloš Bešić. Istraživanje koje je rađeno od 25. do 30. septembra obuhvatilo je, pored glavnog grada, i Berane, Bijelo Polje, Nikšić, Bar i Tivat.

U nekim od tih opština prosječenja ima vrlo malo. Ali, kaže Bešić, na to su uticali različiti razlozi.

„Ključno je da je prosjačenje u Bijelom Polju, kao što smo akcentovali, izraženo u maloj mjeri zato što je ukupan broj Roma relativno mali. Sa druge strane, u Tivtu je taj broj mnogo veći. U Tivtu, dakle, gotovo da nema dječjeg prosjačenja. Takođe, u Tivtu gotova sva romska i egipćanska djeca pohađaju školu. Ovo je ključni razlog minimalnog broja onih koji prose. Razlog za njihov gotovo potpun obuhvat u pogledu pohađanja škole jeste postojanje efikasnog medijatora (Egipćanin) koji radi u NVO sektoru“, istakao je Bešić.

Metodolog Cedema ističe je, zarad rješavanja ovog problema, potrebno formiranje prihvatilišta za djecu žrtve prosjačenja, poboljšati koordinaciju i saradnju nadležnih službi, povećati senzibilnost zaposlenih u lokalnoj samoupravi i nadležnim institucijama i podizati svijest većinske populacije.

„Najbolja preventiva prosjačenja je kada djeca pohađaju školu. Da bi se ovo ostvarilo, potreban je pouzdan i motivisan medijator/posrednik koji je pripadnik romske populacije i koji ostvaruje konstantan kontakt/pritisak na roditelje romske i egipćanske djece“, zaključio je Bešić.

On je kazao da gotovo svi ispitanici smatraju da je ideja dnevnog boravka odlična i da se pokazala vrlo efikasnom. Taj dnevni centar, kaže Bešić, mora biti cjelodnevnog tipa sa sadržajima koji podrazumijevaju psiho-socijalnu pomoć.

Istraživanje „Dječje prosjačenje u Crnoj Gori – ključni nalazi i preporuker“, Cedem je uradio u saradnji sa njemačkom organizacijom HELP.

 15.11.2017.

About the Author :

Leave a reply