\z
Flash Vijesti
You are here: Home / ARHIVA / UNHCR upozorava na probleme romske djece u Evropi

UNHCR upozorava na probleme romske djece u Evropi

Život bez izvoda iz matične knjige rođenih i registra državljana ima teške posljedice na hiljade Roma u Evropi, uključujući i djecu. Na sastanku u Evropskom parlamentu, mješovita radna grupa poslanika apelovala je na države članice i Evropsku komisiju da usmjere pažnju na rizik da Romi žive bez državljanstva, kao i da razmotre naredne aktivnosti u cilju rješavanja ovog problema u zemljama koje su u procesu proširenja, kao i unutar EU.

Najnovije istraživanje Agencije UN za izbjeglice (UNHCR), Evropske mreže za apatridiju i drugih baca svjetlo na diskriminaciju kojoj su izložene manjine bez državljanstva. Istraživanje je pokazalo da hiljade ljudi u Evropi ne posjeduje izvod iz matične knjige rođenih, što ih izlaže riziku od apatridije, jer nijesu u mogućnosti da dokažu svoje državljanstvo.

Oni teškom mukom pokušavaju da pribave lična dokumenta i ostvare pristup osnovnim pravima poput obrazovanja, zdravstvene zaštite, a kasnije tokom života imaju poteškoće da nađu zaposlenje, postanu vlasnici imovine, vjenčaju se i registruju rođenje svoje djece.

Soraja Post, poslanica Evropskog parlamenta i kopredsjedavajuća Mješovite grupe Evropskog parlamenta za pitanja borbe protiv rasizma i za različitost kaže da mnogi misle da je ovaj problem riješen, ali život bez državljanstva i prava predstavlja surovu realnost za hiljade Roma u EU.

“Romska djeca rođena u Italiji od roditelja koji su izbjegli tokom ratova na Balkanu suočavaju se sa pošasti apatridije, čak i kada njihove porodice žive u toj zemlji već decenijama. Mi kao poslanici Evropskog parlamenta moramo osigurati da to ostane prioritet na agendi EU dok svi Romi ne budu mogli da uživaju prava kao ostali građani Evrope”, kaže ona.

Poslanica Evropskog parlamenta i kopredsjedavajuća Mješovite grupe za prava djece Ana Maria Koraza Bildt,  poručuje da je neprihvatljivo je da se djeca u Evropi i dalje rađaju bez državljanstva. Mješovita grupa za prava djece – zajedno sa UNHCR-om i civilnim sektorom – u potpunosti je opredijeljena da okonča apatridiju među djecom.

“Dijete je prije svega dijete, bez obzira na njegov pravni status i mi smo dužni da ih zaštitimo bez dvostrukih standarda. Pozivamo zemlje članice da okončaju pravni vakuum koji nastavlja da utiče na mnogu romsku djecu širom Evrope, a u skladu sa važećim međunarodnim pravom”, tvrdi ova poslanica EP.

Kris Neš, direktor Evropske mreže za apatridiju (ENS), istakao je istraživanje koje smo sproveli na Zapadnom Balkanu pokazalo je da složeni postupci upisa ometaju pristup osnovnim dokumentima i predstavljaju glavni razlog apatridije među Romima.

Referent za pravnu zaštitu u Agenciji UN za izbjeglice (UNHCR), Inge Sturkenbom, potvrdila je da  više od 75 odsto apatrida u svijetu pripada manjinama. U Evropi su apatridiji posebno izloženi Romi.

12.01.2017.

About admin

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Можете користити ове HTML ознаке и атрибуте: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Scroll To Top