\z
Flash Vijesti
You are here: Home / ARHIVA / Ne smetaju im Romi već zgrade

Ne smetaju im Romi već zgrade

Bijelo Polje: Mještani naselja Resnik, koje pripada Mjesnoj zajednici Rasovo, uputili su žalbu Ministarstvu javne uprave Crne Gore zbog inicijative lokalne uprave da u njihovom komšiluku grade stambene objekte za potrebe romske populacije. U toku je izbor ponuđača za izradu glavnog projekta, a mještani su ranije uputili peticiju nadležnim insitutucijama tražeći da odustanu od izgradnje. Tvrde da nemaju ništa protiv Roma, već protiv izgradnje bilo kakvih zgrada, jer je riječ o skučenom prostoru ispod obilaznice koji nema potrebnu infrastrukturu. Takođe, najavljuju i proteste ispred Opštine, ukoliko nadležni ne odustanu od izgradnje stambenih zgrada, nakon što su uputili peticiju sa 250 potpisa mještana.
-Obratili smo se, prije desetak dana, Sekretarijatu za uređenje prostora Opštine Bijelo Polje radi pojašnjenja datih uslova, jer smatramo da oni nijesu u skladu sa DUP-om Resnik. Takođe, u toj žalbi smo naveli da projektni zadatak, tehnička specifikacija iz tenderske dokumentacije za izradu glavnog projekta za izgradnju stambenih zgrada, nije u skladu sa urbanističko-tehničkim uslovima, niti sa DUP-om, ističu mještani.
Jedan od najstarijih mještana sedamdesetpetogodišnji penzioner Mehmedalija Međedović, čija se kuća nalazi u neposrednoj blizini sporne lokacije, kroz čije imanje je i planirana izgradnja jedne od dvije poprečne ulice, koje bi se spajale sa centralnom ulicom Bijelo Polje-Rasovo-Bistrica, kaže da neće dozvoliti da se grade zgrade.
-Mi koji smo potpisali peticiju nemamo ništa protiv Roma, već želimo samo da se ispoštuju zakonski normativi, koji pokazuju da nema uslova za gradnju. Ja se izričito tome protivim, i nema te sile koja će me natjerati da dozvolim da se pored moje kuće, kroz moje imanje, kako su predvidjeli, gradi ta ulica- kategoričan je Međedović.
Dodaje da je tu rođen, da su mu tu živjeli djedovi i pradjedovi, i da im je i zaobilaznica iznad kuće napravila problem.
-Klizište je krenulo, izlivaju se vode. Ovo je tranzitni put, saobraćajne gužve su velike, pa prijeti opasnost učesnicima u saobraćaju -kaže on.
Mještani u žalbi upućenoj Ministarstvu javne uprave navode da je Zakonom o putevima predviđeno da se pored javnih puteva ne mogu graditi stambene, poslovne, pomoćne i slične zgrade, kopati rezervoari, septičke jame, niti podizati električni dalekovodi u zaštitnom pojasu.
-Širina zaštitnog pojasa na ovoj lokaciji treba da bude 25 metara od zaobilaznice, a građevinska linija koja nije ispoštovana je samo deset metara. I sama pozicija zgrada je nebezbjedna za buduće stanare, jer se nalazi ispod zaobilaznice, čijim potkopavanjem bi se pokrenulo klizište i izazvala velika opasnost po ljudske živote. Uništila bi se stabilna kosina- navode mještani u žalbi, i dodaju da u urbanističko-tehničkim uslovima nisu obrađeni tehnički uslovi za struju od strane CEDIS-a, a ne postoje ni tehnički uslovi od DOO „Vodovod Bistrica”.
-Na ovim parcelama već postoje izvori vode za piće i rezervoari za domaćinstva, a na čitavom području nema kanalizacione mreže, tako da ni ,,Vodovod Bistrica’’ nije mogao dati saglasnost za priključenje zgrade. Što se tiče septičke jame, iluzorno je pričati da ona postoji u 21. vijeku, a predviđena je projektnim zadatkom, ali je nema u urbanisttičko-tehničkim uslovima, niti u DUP-u Resnik. Nema ni zaštite od požara, buke i zagađenja zemljišta i vazduha, kako je predviđeno DUP-om Resnik, kao ni uslova za arhitektonsko oblikovanje. DUP predviđa da slobodna zelena površina na parceli bez površine za parkiranje putničkog vozila mora biti od 12 do 20 metara kvadratnih po stanaru, a da bi to bilo ispoštovano na ovom mjestu se mora obezbijediti 2.400 metara površine, što je nemoguće. Nijesu ispunjeni ni normativi za parkiranje. Moralo bi biti obezbijeđeno 15 parking mjesta što je na ovoj lokaciji nemoguće, a postoji i neusklađenost između urbanističko-tehničkih uslova i projektnog zadatka. U projektnom zadatku postoji namjena planiranih zgrada za naseljavanje romske populacije, a ne postoji u urbanističko-tehničkim uslovima- navodi se na kraju žalbe mještana.
M.N.
Direktor opštinske Direkcije za investicije i izgradnju Milanko Minić kazao je da je sve urađeno po zakonu, odnosno prema DUP-u, u skladu sa preporukama Evropske komisije o rješavanju problema stanovanja dijela romskih porodica iz naselja Rakonje i Strojtanica. Predstavnik Roma Ismet Selimović kaže da očekuju da konačno dobiju mjesto gdje će se skrasiti i dobiti krov nad glavo

Izvor: Vijesti

08 februar,2018.

About admin

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Можете користити ове HTML ознаке и атрибуте: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Scroll To Top