\z
Flash Vijesti
You are here: Home / ARHIVA / Sudovi odobrili 89 ugovorenih brakova

Sudovi odobrili 89 ugovorenih brakova

Crnogorski sudovi su u poslednje četiri godine, 2014. do 2017., odobrili sklapanje čak 89 maloljetničkih brakova, što predstavlja zabrinjavajuću praksu i odraz nepoštovanja usvojenih zakona, upozoreno je na romskom maršu posvećenom borbi protiv maloljetničkih brakova. Učesnici marša su se obratili ispred Ministarstva pravde, Vrhovnog državnog tužilaštva, Vrhovnog suda, Skupštine i Vlade, tražeći da se stvori pravno i političko okruženje koje će predstavljati izraz snažne posvećenosti države za okončanje dječjih brakova, prvenstveno kroz primjenu Krivičnog zakonika.
Zahtijevaju bolji pristup obrazovanju za Romkinje i Egipćanke, poboljšanje njihove ekonomske i socijalne situacije, smanjivanje socijalne distance, kao i mobilisanje zajednice kako bi se transformisale negativne društvene norme.
Studentkinja Šejla Pepić pročitala je par ispovijesti djevojčica koje su žrtve ugovorenih brakova. Ona je navela da je jedna maloljetnica ispričala da su joj od batina koje je trpjela otkazala oba bubrega, a imala je i povrijeđena rebra.
– Ipak, rekla je: „Nema veze, neću da ga prijavim, Bog je gore”. U bolnici su je pitali kako to da njoj tako mladoj ne rade bubrezi. Rekla je da ne zna. Drugu djevojku je muž prodao. Drugi suprug je za nju dao 1.500 eura – ispričala je Pepićeva iskustva svojih sunarodnica.
Studentkinja Sadona Delija ocijenila je da usvojeno zakonodavstvo ne daje rezultate jer se u romskoj i egipćanskoj zajednici masovno sklapaju brakovi i prije 16. godine. Ona je navela da takva činjenja predstavljaju trgovinu ljudima i predložila niz izmjena zakona kako bi se stalo na put trafikingu djevojčicama.
– Od 2015. do kraja 2017. evidentirano je 49 slučajeva ugovorenih dječjih brakova kod pripadnica romske i egipćanske nacionalnosti. Ipak, nemamo podignutu nijednu optužnicu za ta krivična djela, kojima bi se sankcionisale ove pojave ili eventualno prevenirale – istakla je Delija.
Aktivista za prava Roma Nargi Ahmetović ispred Skupštine je dok je trajao premijerski sat pitao premijera Duška Markovića i predstavnike vlasti šta se radi za poboljšanje teškog položaja Roma i Egipćana. Odgovor nije dobio, ali je protest podržala predsjednica skupštinskog Odbora za rodnu ravnopravnost Nada Drobnjak (DPS).
Predsjednica Crnogorskog ženskog lobija Aida Petrović upozorila je da djevojčice iz romske i egipćanske populacije stupaju u brak sa svega 12 i 13 godina, a sa 14 i 15 već imaju jedno ili više djece.
– One su žrtve nasilja, budući socijalni slučajevi. Ipak, maloljetnički i ugovoreni dječji brakovi na našim prostorima su još tabu ili nebitna tema za širu društvenu zajednicu, kao i za mnoge koji rade u državnim institucijama od kojih se očekuje pomoć i podrška. Prema predrasudama, ugovoreni dječji brakovi su običajno pravo RE populacije, što, naravno, nije istinito i nije prihvatljivo sa stanovišta poštovanja dječjih prava. Istina je da su maloljetnički ugovoreni brakovi jedan od oblika trgovine ljudima i kao takvi krivično djelo. Dosadašnja praksa nije pokazala da se povećao broj optužnica prema počiniocima ovog krivičnog djela, kao ni da je intenzivniji i efikasniji rad sudskih i tužilačkih organa kada je u pitanju krivično djelo ugovoreni dječji brakovi. Samo tokom 2017. crnogorskim sudovima je stiglo 20 zahtjeva za sklapanje maloljetničkih brakova od kojih je samo jedan odbijen – istakla je Petrovićeva.
M.S.

Minut ćutanja

Obraćajući se Vrhovnom sudu Vera Dakić pozvala je učesnike marša na minut ćutanja za sudske instance. Ona je navela da bez obzira na desetine prijava zbog ugovorenih brakova nijedno lice nije procesuirano ili osuđeno.
– Niko ništa nije uradio. Minut ćutanja je da se solidarišemo sa onim što je urađeno. Toliko o radu sudstva, same činjenice govore o njihovim rezultatima – poručila je Dakićeva.

Izvor: Vijesti

23.03.2018

About admin

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Можете користити ове HTML ознаке и атрибуте: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Scroll To Top