\z
Flash Vijesti
You are here: Home / ARHIVA / Traže davno obećane stanove

Traže davno obećane stanove

Bijelo Polje – Višegodišnje najave čelnika lokalne uprave da će se konačno riješiti problem izmiještanja 25 domaćinstava sa oko 200 pripadnika Romske populacije iz prigradskog naselja Rakonje bio je povod njihovog nedavnog okupljanja ispred zgrade Opštine Bijelo Polje.
Predstavnik nevladine organizcije „Romski korak” Ringo Selimović, uz konstataciju da je „strašno ljut”, podsjetio je da je bivši ministar za ljudska i manjinska prava Fuad Nimani još 2009.godine, prilikom posjete Bijelom Polju i razgovora sa čelnicima lokalne uprave, najavio bržu integraciju Roma i rješavanje njihovih stambenih potreba.
-Imali smo toga, sada već dalekog, dana nadu da će se krenuti sa mrtve tačke. Mislili smo da će konačno ovaj ministar nešto uraditi i za nas. Još tada nagoviještena je izgradnja montažnih objekata za pripadnike naše populacije, pojedinačno vrijednih od 10.000 do 15.000 eura, koji bi se gradili na lokaciji postojećeg romskog naselja u Strojtanici. Najavljeno je da će se „već narednog mjeseca” krenuti u realizaciju tog projekta. Od tada je prošlo podosta tih njihovih narednih mjesci, ali i narednih godina. Još ništa nije urađeno i ako mi stalno upozoravamo na ta obećanja. Sada smo u saznanju da će se u naselju Resnik graditi tri objekat za potrebe Roma, ali ne znamo šta će biti sa porodicama iz Rakonja i da li ći u tim zgrada biti stanova za njih- kaže Selimović.
Mještanka Rakonja Marija Božović kaže da su njeni sunarodnici ogorčeni na nadležne u lokalnoj upravi zbog neizvjesnosti jer ne znaju na koji način će konačno biti riješeno njihovo stambeno pitanje, koje im je, kako ističe, od životnog značaja.
-Ovo više stvarno nema nikakvog smisla. Kao da mi nijesmo ljudi od krvi i mesa. Ispada kao da ništa ne razumijemo, pa se mogu na ovaj način izigravati sa nama. Stalno se na riječima propagira da su Romi ravnopravni građani, da se navodno moramo integrisati u društvenu zajednicu i socijalizovati. U stvarnosti je sasvim drugačija priča. Stalno odlaganje rješavanja našeg problema stanovanja doveo nas je u situaciju da ne znamo šta dalje da radimo. Da li u Rakonjama da adaptiramo postojeće objekte ili da se negdje selimo jer su uslovi u kojima živimo više nego loši- ističe Božovićeva.
Ona dodaje da ne prima socijalu, da se na evidenciju nezaposlenih javlja već 24 godine, te da Rome teško ko hoće i da sasluša, a kamo li da im omogući neki pristojniji način života.
- Imam sedmoro djece, 47 unučadi i 17 praunučadi. To je prava armija kojoj je neophodno obezbijediti pristojne uslove za život- podvlači Božovićeva.
Iz lokalne uprave ranije su najavili da će opredijeliti deset stanova za pripadnike romske populacije u izgrađenom objektu na Ribarevinama. Međutim, od toga nije bilo ništa.
- Ti stanovi su namijenjeni za druge, jer navodno za nas planiraju da traže adekvatniju lokaciju da možemo da živimo u svom ambijentu, jedni pored drugih. Ali mi na to čekamo evo godinama. I ništa se ne dešava. To se oteže unedogled i pitanje je koliko ćemo imati strpljenja da to trpimo. Moraćemo preduzimati neke radikalnije mjere da natjeramo one koji treba o nama da misle da konačno i nešto urade po tom pitanju -kaže Božovićeva, dodajući da ne pomaže ni inicijativa Evropske komisije da se pitanje stanovanja romske populacije mora hitno riješiti. M.N.

Mještani Resnika protiv gradnje

Podsjećamo, da je nedavno održan sastanak proširenog Savjeta mjesne zajednice Rasovo, kojem pripada i naselje Resnik. Nakon sastanka opštinskoj Direkciji za izgradnju i investicije i drugim opštinskim i državnim institucijama upućena je peticiju sa preko 250 potpisa mještana koji se protive izgradnji stambenih zgrada u zaseoku Resnik.
U peticiji se naglašava da se oni protive izgradnji stambenih objekata ne samo za Rome, već da bili proptiv i da se gradi zgrada za doktore, profesore, penzionere.
-Protivimo se masovnom doseljavanju na ovu lokaciju gdje je planirano useljenje oko 200 Roma, iz više razloga. Ova lokacija prvenstveno ne zadovoljava smjernice usvojenog DUP-a, izdatih urbanističko –tehničkih uslova a protivna je odredbama Zakona o planiranju i izgradnji, kao i Zakona o životnoj sredini i Zakona o putevima-navodi se u peticiji.

Određene tri parcele za kolektivno stanovanje

Direktor opštinske Direkcije za izgradnju i investicije Milanko Minić saopštio je da se radi na projektu rješavanja problema stanovanja pripadnika romske populacije.
-Od Direkcije za imovinu zatražen je spisak parcela pogodnih za gradu stambenih objekata i najpogodnija je lokacija u zaseoku Resnik koja je ucrtana u DUP. Određene su tri urbanističke parcele sa namjenom za kolektivno stanovanje. Dobijeni su urbanističko-tehnički uslovi i sve je urađeno na propisan način- kaže Minić i dodaje da su te parcele ostale nakon što je zemljište ekspropisano za potrebe izgradnje zaobilaznice.
-Radi se o opštinskom zemljištu, tako da će se krenti u realizaciju posla kako bi se riješio problem stanovanja Roma – podvlači Minić.

Izvor – Dan

02.03.2018.

About admin

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Можете користити ове HTML ознаке и атрибуте: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Scroll To Top