\z
Flash Vijesti
You are here: Home / ARHIVA / Romi podnjeli inicijativu za izmjenu Zakona o izboru odbornika i poslanika u cilju stvaranja mogućnosti da Romska zajednica dobije šansu za političko predstavljanje u Skupštini Crne Gore

Romi podnjeli inicijativu za izmjenu Zakona o izboru odbornika i poslanika u cilju stvaranja mogućnosti da Romska zajednica dobije šansu za političko predstavljanje u Skupštini Crne Gore

Članice Koalicije „Zajedno za inkluziju Roma i Egipćana u Crnoj Gori“ uručile su danas inicijativu za izmjenu Zakona o izboru odbornika i poslanika Skupštini Crne Gore.

„Politička participacija i reprezentacija Roma, javlja se u preporukama Vlade i međunarodnih organizacija: Evropske Unije, Organizacije za evropsku bezbjednost i saradnju i Savjeta Evrope, ali u praksi u velikoj mjeri ostaje neispunjena“, navodi se u saopštenju Koalicije.

U inicijativi se traže izmjene Zakona u cilju otvaranja mogućnosti da Romska nacionalna zajednica u Crnoj Gori dobije šansu za političko predstavljanje u Skupštini Crne Gore. Kako se navodi u inicijativi, aktuelni izborni zakon za romsku manjinu nije propisao odgovarajući povlašteni izborni cenzus.

„U Crnoj Gori, osim simboličnog zapošljavanja u državnoj upravi i to na pozicijama koje su bez uticaja, romska zajednica ne učestvuje u tijelima političkog odlučivanja. U resorima bitnim za poboljšanje položaja romske populacije (unutrašnji poslovi, obrazovanje, rad i socijalno staranje) nema zaposlenih Roma.

Nepostojanje romske političke partije, čini da Romi nemaju svoje autentične političke predstavnike u zakonodavnim tijelima države i lokalnih samouprava. Obzirom da aktuelni izborni zakon za romsku manjinu nije propisao odgovarajući povlašteni izborni cenzus, kakav je inače propisao za neke druge manjinske etničke grupe slične demografske veličine, to su i šanse prelaska izbornog cenzusa na državnom nivou za  neku romsku partiju koja bi se osnovala u budućnosti – pri sadašnjim zakonskim rješenjima i teorijski nemoguće“, ističe se u saopštenju.

Sem Skupštini Crne Gore, inicijativa će biti dostavljena i na adrese Odbora za ljudska prava i slobode, Vlade Crne Gore, Zaštitnika ljudskih prava i sloboda, Misije OEBSa u Crnoj Gori te Delegaciji Evropske unije u Crnoj Gori.

Inicjativu su potpisali:

Samir Jaha, Mladi Romi

Milan Radović, Građanska alijansa

Dragan Koprivica, Centar za demokratsku tranziciju

Elvis Beriša, Phiren Amenca

Fana Delija, Centar za romske inicijative

Izvor – Portal Analitika

4.april.2018.

 

About admin

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Можете користити ове HTML ознаке и атрибуте: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Scroll To Top