\z
Flash Vijesti
You are here: Home / aktuelno / Bez krova nad glavom ostalo 22 djece

Bez krova nad glavom ostalo 22 djece

TIVAT – Pripadnici Službe zaštite i spasavanja opština Tivat i Kotor, Dobrovoljnog vatrogasnog društva Krtoli i Dobrovoljnog voda Tivat nakon višečasovne intervencije ugasili su požar u neformalnom romskom naselju na Lovanji. U požaru koji je izbio u subotu veče izgorelo je nekoliko baraka ukupne površine od oko 300 kvadrata. Bez krova je ostalo više porodica, pa su na lice mjesta izašli i socijalni radnici iz Kotora. U gašenju požara sa 12 vatrogasnih kamiona učestvovalo je više od pedeset vatrogasaca.

Poziv smo dobili u 20 sati, a srećna je okolnost što je bila smjena, pa je bilo dosta operativaca. Izašli smo na teren sa kompletnim ljudstvom. Plameni jezici bili su visoki desetak metara, a požaru je pogodovao jak sjeverni vjetar. Ipak, uspjeli smo za dva sata da ga stavimo pod kontrolu. Potrošili smo 200 kubika vode. Izgorelo je više baraka u improvizovanom naselju, gdje je ovo treći požar ove godine. Bilo je dosta djece, koja su i javila da je izbio požar. Više porodica ostalo je bez krova nad glavom. Na licu mjesta, pored policije bili su i predstavnici Centra za socijalni rad iz Kotora koji su obezbijedili prenoćište za ugrožene porodice.

Ne zna se uzrok požara, ali tamo je grijanje na primitivan način. Upozoravam da svi moramo biti pažljiviji na početku grejne sezone. Treba provjeriti utičnice, kablove, dimnjake ukoliko se loži na drva. Svi moramo biti pažljivi – naglasio je načelnik tivatske Službe zaštite i spasavanja Zoran Barbić.
Nakon velikog požara na Lovanji u kome je izgorelo sedam baraka i bez krova ostalo sedam porodica Roma i Egipćana sa ukupno 35 članova, od čega 22 djece, neformalno naselje posjetili su juče predstavnici Ministarstva rada i socijalnog staranja, Centra za socijalni rad i predstavnici opština Tivat i Kotor. Samo jedna od porodica koja je u neformalnom naselju između opština Kotor i Tivat ostala bez krova ima 10 članova, od čega je osmoro djece. Njima je juče pomoć u vidu prehrambenih paketa i odjeće uručena od tivatskog Crvenog krsta.

Direktor Direktorata za socijalna pitanja Ministarstva rada i socijalnog staranja Goran Kuševija je najavio da će Ministarstvo rada i socijalnog staranja sa opštinama učiniti sve da se pomogne unesrećenim romskim i egipćanskim porodicama. Ministarstvo rada i socijalnog staranja je raspoloženo da pomogne u skladu sa mogućnostima i u skladu sa prioritetima. Uvjerili smo se da je situacija alrmantna, da je 35 ljudi ostalo bez krova nad glavom. Tu su sa nama predstavnici opština Tivat i Kotor, iniciraće i sastanak Uprave za zbrinjavanje izbjeglica s obzirom na to da ovdje ima izbjeglih i raseljenih lica – rekao je Kuševija dodajući da su odmah po dobijanju informacije o požaru reagovali službenici Centra za socijalni rad. On ističe da je rješavanje stambenih pitanja u nadležnosti lokalnih samouprava ali da će ministarstvo pratiti situaciju i u saradnji sa opštinama pomoći u skladu sa potrebama i mogućnostima.

Socijalni radnici će napraviti socijalno anamnestičke podatke svih korisnika čije su kuće izgorele. Na osnovu preliminarnih informacija dobijenih od socijalnih radnika, ima i jedan broj lica koja nijesu crnogorski državljani, koja nemaju regulisan status ili imaju regulisan status u drugim državama. Sa MUP-om ćemo preduzeti određene aktivnosti u cilju njihovog zbrinjavanja – istakao je Kuševija. Potpredsjednica opštine Kotor Ljiljana Popović Moškov, koja je sa sekretarkom za kulturu, sport i društvene djelatnosti Jelenom Vukasović i kotorskom odbornicom Adelom Barbom obišla Lovanju, rekla je da Opština mora pomoći.

Vidjela sam ovaj jad i bijedu i Opština jednostavno mora pomoći. Ovo je zaista krajnje neuslovan način za život bilo koga. Pričali smo sa tim ljudima, ima ih koji ovdje žive od 1974. godine i koji su se selili sa jedne lokacije na drugu. Godinama im je obećavano rješavanje statusa. Oni kažu da na području Lovanje ima nekih tridesetak porodica. Ja ću se svim svojim autoritetom i u resoru koji pokrivam založiti da se ovim ljudima pomogne. Mislim da se sukcesivno može početi rješavanje problema, zbrinjavajući na početku po pet-šest porodica – rekla je Popović Moškov i naglasila da ovdje nema saniranja jer je neuslovno i ono što nije izgorelo.

Tu su i predstavnici Centra za socijalni rad sa kojima ćemo vidjeti šta oni mogu uraditi i kako se Opština može pridružiti za prvi val pomoći. Dogovorili smo da već sjutra ujutro Sekretarijat za kulturu i Crveni krst dostave pomoć u vidu hrane i odjeće – rekla je Popović Moškov.
Direktor NVO „Mladi Romi“, Samir Jaha saopštio je da su njihovi aktivisti iz Tivta i Kotora iz lokalnih udruženja obišli porodice i ustanovili da praktično osim odjeće i obuće koje su imali na sebi, nisu ništa drugo uspjeli da sačuvaju od požara.

RE porodice očekuju urgentnu pomoć od nadležnih organa u obezbjeđivanju odjeće, hrane i smještaja. U ovom momentu porodice ne znaju gdje će večeras noćiti. Od ukupno 42 člana, 35 su crnogorski državljani, od kojih većina ima prebivalište u Kotoru, a troje je zaposleno u Komunalnom preduzeću.
Obavijestili smo sve odgovarajuće nadležne institucije i međunarodne organizacije i obratili se urgentnim zatjevom za reagovanje i pomoć. Očekujemo odgovarajuću reakciju i pomoć nadležnih organa, s uvjerenjem da će institucije pokazati na djelu svoju jačinu, a pojedinci iz institucija svoju humanost  saopštio je Jaha.

Mustafa: Samo da ne bude prevara kao dosad

Jedan od stanovnika Lovanje Sadrija Mustafa kaže da se rješenje smještaja još ne nazire. Unesrećene familije su nakon požara otišle kod svojih najbližih. Ostali su bez krova nad glavom, gladni su, žedni, bez robe. Molim i opštine i Crnu Goru da pruže ruku i da nam izađu u susret da se nađe rješenje. Ovaj narod ovdje ne može da živi. Treba da se nađe lokacija na drugom mjestu pa da se za nas prave barake ili tvrda gradnja. Samo da ne bude kao što je sada – kaže Mustafa koji se tom mjestu sa porodicom naselio davne 1974. godine.

Bivša predsjednica Kotora Maja Ćatović obećavala je i dala nam pet kontejnera. Rekla je da je samo za šest mjeseci, privremeno. Pošto više nijesam mogao ovdje da živim stanujem privatno i čekam od Opštine da nam nešto da. Zamolio bih i gradonačelnika Kotora da nam izađe u susret, ali da ne bude prevara kao što je bilo dosad – poručio je Mustafa.

Izvor: Dan

19.11.2018.

About admin

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Можете користити ове HTML ознаке и атрибуте: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Scroll To Top