\z
Flash Vijesti
You are here: Home / aktuelno / Rome u Bijelom Polju će smjestiti na više lokacija

Rome u Bijelom Polju će smjestiti na više lokacija

Odustajanje od pomenute lokacije uslijedilo je nakon pregleda Inspekcije za državne puteve, kojem je prethodila peticija oko 250 građana Resnika, koji su tvrdili da je postojeća lokacija nepogodna za bilo kakvu izgradnju, posebno zgrada, a svemu su se usprotivili i Romi.

Lokacija na kojoj će biti građene zgrade za Rome u Bijelom Polju, nakon što se prije par mjeseci odustalo od izgradnje u naselju Resnik uz obilaznicu, još nije poznata.To je “Vijestima” kazao menadžer Opštine Fahrudin Begović, koji je koordinator radne grupe za iznalaženje najpovoljnije lokacije.

“U predlozima radne grupe u čijem radu pored predstavnika Opštine i NVO sektora, učestvuju i predstavnici Roma, trenutno se razmatra više lokacija za koje će biti izdati urbanističko-tehnički uslovi za projektovanje i izgradnju tih jedinica”, kazao je Begović.

Odustajanje od pomenute lokacije uslijedilo je nakon pregleda Inspekcije za državne puteve, kojem je prethodila peticija oko 250 građana Resnika, koji su tvrdili da je postojeća lokacija nepogodna za bilo kakvu izgradnju, posebno zgrada, a svemu su se usprotivili i Romi. Poslije peticije protiv izgradnje stambenih objekata mještani Resnika su uputili žalbu Ministarstvu javne uprave, najavljujući proteste ukoliko se odustane od izgradnje. Oni su više puta ponovili da nemaju ništa protiv Roma, ali da bi izgradnja u ionako skučenom prostoru iz obilaznicu osim tog puta, ugrozila vode i njihove kuće.

Predsjednik Opštine Petar Smolović kazao je da će se Opština rukovoditi preporukama EU da se stambeni objekti grade na više lokacija, zbog njihove integracije u društvo.

Begović je pojasnio da su u toku procedure za iznalaženje najpovoljnije lokacije za Rome.

“Trenutno se razmatra nekoliko lokacija za koje se mogu izdati urbanističko-tehnički uslovi. Nadamo se da će do kraja godine biti poznata najpovoljnija lokacija”, kazao je Begović.

On nije mogao da precizira o kojim lokacijama je riječ.

“Čeka stav radne grupe i pripadnika romske populacije, njihovo izjašnjenje da li je to prihvatljivo za njih. Kada radna grupa donese zaključke o tim lokacijima uz saglasnost romske populacije i NVO, tada će predate zahtjev za izdavanje urbanističko-tehničkih uslova na izabranu lokaciju i na osnovu tih uslova ući u pripremu tehničke dokumentacije za stambene objekte”, kazao je Begović, dodajući da Opština istovremeno traži i donatore za ovaj projekat.

Precizirao je da za sada nije poznato da li će biti građene lamele, ili pojedinački objekti, za oko 60 proodica, što zavisi od urbanističkih uslova, dodajući da Opština istovremeno traži donatore za ovaj projekat.

U Bijelom Polje je registrovano 369 Roma, koji su mahom naseljeni u Rakonjama i kod mosta u Strojtanici.

Vijesti: 

About admin

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Можете користити ове HTML ознаке и атрибуте: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Scroll To Top