\z
Flash Vijesti
You are here: Home / aktuelno / Romi i dalje diskriminisani

Romi i dalje diskriminisani

Romska zajednica i dalje osjeća indirektnu diskriminaciju, predrasude i stereotipe, kazao je izvršni direktor nevladine organizacije (NVO) Mladi Romi Samir Jaha. On je istakao da se u praksi djelimično primjenjuje Nacionalna strategija za inkluziju Roma i Egipćana, a da je njen glavni nedostatak manjak novca za primjenu određenih mjera.Jaha je za agenciju Mina ocijenio da se princip afirmativne akcije ne primjenjuje u dovoljnoj mjeri, te da u prilog tome govori činjenica da Romi nemaju niti jednog zaposlenog u lokalnim samoupravama. Upozorio je da romska zajednica i dalje nije izjednačena sa ostatkom društva, iako se ulažu značajni napori svih relevantnih aktera.Ukoliko poredimo situaciju Roma jedne opštine sa situacijom u drugoj možemo reći da ima napretka, međutim, ukoliko je poredimo sa ostatkom većinskog stanovništva, situacija nije zadovoljavajuća – naveo je Jaha.Kako je dodao, u prilog tome govore i istraživanja više različitih aktera, koja ukazuju da svaki drugi stanovnik Crne Gore ne želi Roma za komšiju.
Podsjetio je da je inicijativa o izmjeni dijela Zakona o izboru odbornika i poslanika podnijeta 3. aprila prošle godine, a koja se odnosi na izjednačavanje romske nacionalne zajednice sa hrvatskom, gdje bi po tom principu romskoj partiji bilo potrebno 0,35 odsto ukupno osvojenih glasova za mandat u Skupštini.Kako je prethodnih mjeseci pitanje izmjene samog zakona bilo aktuelno, tako članice Koalicije Zajedno za inkluziju Roma i Egipćana u Crnoj Gori pažljivo osluškuju šta se dešava na tom polju – naveo je Jaha. Kako je rekao, s obzirom na to da je rad radne grupe za izmjenu izbornog zakonodavstva stopiran, mogućnost za otvaranje tog pitanja je otežavajuća.
Nakon što radna grupa nastavi svoj rad, naša organizacija zajedno sa partnerima zahtijevaće izmjene navedenog zakona. Romska zajednica mora imati odgovarajućeg predstavnika u parlamentu, ukoliko Crna Gora želi da pokaže demokratski kapacitet – poručio je Jaha.

Izvor:Dan

201.01.2019.

 

About admin

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Можете користити ове HTML ознаке и атрибуте: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Scroll To Top