\z
Flash Vijesti
You are here: Home / aktuelno / Nemaju gdje da se sahrane

Nemaju gdje da se sahrane

Da se stanovnici Izbjegličkog naselja Riversajd suočavaju sa brojnim problemima pokazuju i najnoviji dopis koji su uputili Vladi Crne Gore, odnosno Ministarstvu za ljudska i manjinska prava. U tom dopisu se navodi da stanovnici ovog naselja nemaju više gdje da sahranjuju svoje mrtve i da se mora što prije odrediti parcela za formiranje groblja za pripadnike romske i egipćanske populacije. Oni navode da se zbog navedenih razloga osjećaju krajnje diskriminisano u odnosu na druge narode u Beranama.

– Pokojnike smo do sada sahranjivali na muslimanskom groblju ispod Jasikovca, međutim tamo više nema mjesta. Zato smo od Islamske zajednice tražili da nam u novom muslimanskom groblju, gdje ima dosta slobodnog prostora, dodijeli parcelu za pomenute namjene. No, na naše veliko iznenađene i čuđenje, dobili smo negativan odgovor. Takođe, pokušali smo da dođemo do grobnih mjesta na Gradinskom polju gdje se sahranjuju Romi, ali i tu smo naišli na zabranu od strane vlasnika postojećih grobnica, koji tvrde da su oni pravoslavne vjeroispovijesti. Zbog toga smo došli u situaciju da ne znamo šta da radimo, jer mrtve nemamo kud, jedino da ih držimo u barakama gdje živimo. Zato smo se obratili Ministarstvu za ljudska i manjinska prava u nadi da će ovaj naš veliki problem brzo riješiti – naglasio je predstavnik stanovnika Riversajda Ardijan Šalja.On je naglasio da je delegacija iz Riversajda imala više sastanaka sa predstavnicima Opštine koji su im, kao tvrdi, saopštili da lokalna uprava nema odgovarajuće pravne i druge mehanizme da ovaj slučaj riješi.

Razgovarali smo sa čelnim ljudima u Opštini i oni su izrazili dobru volju da nam pomognu. Međutim, ovo lutanje, kako smo obaviješteni, nije u njihovoj nadležnosti, već u nadležnosti državnih institucija. Zato smo pomoć i zatražili od Vlade Crne Gore – ističe Šalja.

Iz lokalne uprave navode da su upoznati sa naznačenim problemom i da su stanovnicima Riversajda dali određene preporuke kako da ga riješe.
Mi smo tu da pomognemo mještanima Riversajda, ali u datim okolnostima nemamo odgovarajuće rješenje Jednostavno u Beranama nema mjesta za formiranje novih groblja. Zato bi bilo logično da se pokojnici iz Riversajda sahranjuju u okviru onog groblja koje im je do sada bilo dostupno. No, to su neka pitanja na koja odgovor treba da da Ministarstvo za manjinska i ljudska prava, jer mi nijesmo ti koji možemo da presuđujemo u datom slučaju -naveli su iz lokalne uprave.

Izvor : Dan

03.03.2019.

About admin

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Можете користити ове HTML ознаке и атрибуте: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Scroll To Top