\z
Flash Vijesti
You are here: Home / aktuelno / Romska djeca često žrtve nasilja

Romska djeca često žrtve nasilja

Romska djeca su često na meti vršnjačkog nasilja, ne postoje precizni podaci koliko je takvih slučajeva, a često se dešava da roditelji tih mališana nijesu svjesni da su maltretirani i ne prijavljuju ih nadležnima.

“Bavili smo se ovom tematikom, to je veliki izazov, a roditelji često smatraju da ne treba da se bavimo tim temama, jer misle da će djeca imati probleme. Često ne znaju ni kome treba da prijave”, kazao je izvršni direktor NVO Phirenamenca Elvis Beriša na javnoj tribini o projektu MIROVNO (Medijske i romske organizacije o vršnjačkom nasilju u obrazovanju), koja je održana u Podgorici.

“Bavili smo se ovom tematikom, to je veliki izazov, a roditelji često smatraju da ne treba da se bavimo tim temama, jer misle da će djeca imati probleme. Često ne znaju ni kome treba da prijave”, kazao je izvršni direktor NVO Phirenamenca Elvis Beriša na javnoj tribini o projektu MIROVNO.

On je istakao da je prošle godine u Osnovnoj školi “Božidar Vuković Podgoričanin” u Podgorici, gdje uči najveći broj djece Roma, zabilježeno 14 slučajeva vršnjačkog nasilja. Pojasnio je da to nisu slučajevi nasilja prema Romima, nego ukupan broj. “Naša iskustva govore da je u većoj mjeri zastupljeno verbalno nasilje od fizičkog”, kazao je Beriša. Predstavnik Ombudsmana Siniša Bjeković je istakao da se može reći da je u korijenu nasilja nad Romima u stvari rasizam.

21.10.2019.

About admin

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Можете користити ове HTML ознаке и атрибуте: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Scroll To Top