\z
Flash Vijesti
You are here: Home / aktuelno / Zakoni su dobri, ali je položaj Roma i Egipćana i dalje loš

Zakoni su dobri, ali je položaj Roma i Egipćana i dalje loš

U Crnoj Gori je postignut napredak u zakonodavstvu po pitanju nacionalnih manjina i raseljenih osoba, dok se položaj Roma i Egipćana mora poboljšati, ocijenjeno je iz Savjeta Evrope. Kako se navodi u juče objavljenom mišljenju crnogorsko društvo je demokratsko, uspostavljen je dobar zakonski antidiskriminacioni okvir i postignut je napredak u rješavanju pitanja raseljenih koji su u Crnu Goru stigli sa Kosova devedesetih godina. Ipak, ukazuju se da su potrebni hitni napori za unapređenje socijalne i ekonomske situacije Roma i Egipćana, kao i da je potrebno unaprijediti broj onih koji pohađaju školu.

Predmet građanskog vaspitanja mora se ponovo uvesti u obavezni nastavni plan i moraju se preduzeti druge mjere za promociju interkulturalnog razumijevanja u školama – navodi se u mišljenju. Ocijenjeno je da je konstruktivan i pozitivan pristup u primjeni Okvirne konvencije.

Ukazuje se da za Rome nije osigurana politička zastupljenost. Primijećen je opšti napredak u zakonodavnom i institucionalnom okviru. Kako se navodi, povjerenje u Zaštitnika za ljudska i manjinska prava je poraslo. Pozivaju se vlasti da obezbijede da Zaštitnik ima ovlašćenja da donosi pravno obavezujuće odluke i pruža pravne ljekove u slučajevima diskriminacije  konstatuje se u dokumentu.

Ocijenjeno je da se položaj Roma i Egipćana, posebno raseljenih, značajno poboljšao. Kamp Konik je zvanično zatvoren, gotovo je regulisanje pravnog statusa njegovih bivših stanovnika skoro završeno – piše u mišljenju. Potreban je, apelovali su, dodatni rad na podizanju njihove svijesti o zdravstvenim pitanjima, posebno reproduktivnom zdravlju i upotrebi droga, kao i o važnosti obrazovanja u zajednicama.

Izvor: Dan

04.10.2019. godine

About admin

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Можете користити ове HTML ознаке и атрибуте: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Scroll To Top