\z
Flash Vijesti
You are here: Home / ARHIVA / Ministar Zenka: Obrazovanje pripadnika romske zajednice predstavlja najvažni korak u procesu njihove potpune uključenosti u sve društvene tokove

Ministar Zenka: Obrazovanje pripadnika romske zajednice predstavlja najvažni korak u procesu njihove potpune uključenosti u sve društvene tokove

Obrazovanje pripadnika/ca romske populacije predstavlja najvažni korak u procesu njihove potpune uključenosti u sve društvene tokove, poručio je ministar za ljudska i manjinska prava Mehemed Zenka sa Regionalne konferencije ,,Romski jezik u obrazovanju“. Ministarstvo za ljudska i manjinska prava u saradnji sa Ministarstvom prosvjete i Centrom za očuvanje i razvoj kulture manjina, povodom Svjetskog dana romskog jezika danas je organizovalo  Regionalnu konferenciju ,,Romski jezik u obrazovanju”.

Ministar Zenka je kazao da Crna Gora kao jedan od svojih najvažnijih prioriteta ima ostvarivanje  ljudskih prava i sloboda svih svojih građana/ki. On je podsjetio da Ministarstvo za ljudska i manjinska prava u saradnji sa Zavodom za udžbenike i nastavna sredstva izradilo i publikovalo Crnogorsko-romski rječnik.

”Romski jezik predstavlja nedjeljiv dio identiteta romskih zajednica premda su Romi narod sa skromnim nasleđem. Rječnik predstavlja osnovu za standardizaciju romskog jezika, i pomoćiće razvoju kulture i identiteta romske nacionalne zajednice u Crnoj Gori“ kazao je Zenka. „Obrazovanje je ključno u razvoju svake zajednice i vjerujem da ćemo ukupnim zajedničkim naporima stvoriti to jezgro mladih obrazovanih ljudi iz romske zajednice koji će pokrenuti dalji razvoj i njenu punu uključenost u društvene tokove”, saopštio je Zenka.

Generalni direktor Direktorata za obrazovanje pripadnika manjinskih naroda i drugih nacionalnih zajednica Marash Dukaj istakao je da sljedeći izazov, svima nama jednako važan, upravo uvođenje romskog  jezila u obrazovni sistem. On je naglasio da je ratifikacijom Evropske povelje o regionalnim i manjinskim jezicima, Vlada Crne Gore preuzela obavezu  da doprinosi stvaranju povoljnog ambijent za njihovu zaštitu, a da je najbolji način za njihovo očuvanje  upravo obrazovni sistem.

Prema riječima Dukaja obrazovanje predstavlja najširu akciju koja okuplja cijelu društvenu zajednicu, a koja podstiče pozitivne promjene. Jezik je odlika svake manjine i pomaže u očuvanju njenog identiteta, kulture i tradicije, istakao je šef Delegacije Evropske unije u Crnoj Gori Aivo Orav. On je kazao da je Crna Gora ratifikovala Evropsku povelju o regionalnim ili manjinskim jezicima kao i evropsku konvenciju za zaštitu i promociju jezika koje koriste tradicionalne manjine, uključujući i Rome.

Prema riječima Orava, u oblasti inkluzije Roma u crnogorskom društvu mnogo je urađeno, posebno kada je riječ o obrazovanju. Međutim, treba biti oprezan da integracija ne uključuje asimilaciju, te da je očuvanje i promovisanje jezika zajednice važan element u ostvarivanju tog cilja. Na konferenciji je prezentovan program za uvođenje romskog jezika u obrazovni sistem Crne Gore, dok su iskustva svojih država prezentovali predstavnici/ce iz zemalja regiona.

08.11.2019.

About admin

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Можете користити ове HTML ознаке и атрибуте: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Scroll To Top