\z
Flash Vijesti
You are here: Home / aktuelno / Nardi Ahmetović: U braku 28% djevojčica romske i egipćanske zajednice starosti od 15 do 19 godina

Nardi Ahmetović: U braku 28% djevojčica romske i egipćanske zajednice starosti od 15 do 19 godina

Predstavnik Centra za afirmaciju RE populacije Nardi Ahmetović saopštio je juče da je 28,7 odsto žena i 16,5 odsto muškaraca iz romske zajednice, starosti od 15 do 19 godina, bilo u braku ili vanbračnoj zajednici.

On je na konferenciji CEDEM-a upozorio da dječji brakovi ostavljaju velike posledice na psihofizički razvoj djeteta i u neposrednoj su korelaciji sa pojavom prosjačenja i zanemarivanja djece. Dosta toga je preduzeto, ali nije dovoljno. I pored svih napora institucija i nevladinog sektora ovi problemi i dalje predstavljaju veliki izazov za cjelokupno crnogorsko društvo – kazao je Ahmetović.

Savjetnica Zaštitnika ljudskih prava i sloboda Crne Gore Dina Knežević je istakla da je kaznena politika preblaga, da same kazne nijesu efikasne i odvraćajuće, kakve bi trebalo da budu, „već su negdje čak i podržavajuće za same nasilnike”.  Sudija Osnovnog suda u Podgorici Rade Ćetković je rekao da će se i dalje nastojati da se iskorijene glavni uzroci rodno zasnovanog nasilja, a to je, prije svega, nizak stepen poštovanja rodne ravnopravnosti.

11.02.2019.

About admin

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Можете користити ове HTML ознаке и атрибуте: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Scroll To Top