\z
Flash Vijesti
You are here: Home / aktuelno / Stambeno zbrinjavanje Roma u BP je od klučnog značaja za njihovu socijalizaciju

Stambeno zbrinjavanje Roma u BP je od klučnog značaja za njihovu socijalizaciju

Održivo stambeno zbrinjavanje u Bijelom Polju najvažnije je za romsku zajednicu, posebno stanovnicima naselja Rakonje, ocijenio je izvršni direktor Nevladine organizacije Mladi Romi, Samir Jaha.  Jaha je rekao da je Bijelo Polje prva opština koja je otvorila kancelariju za pitanje Roma u kojoj je zaposlena Romkinja. „Romska zajednica u Bijelom Polju očekuje efikasnu reakciju nadležnih organa, posebno predsjednika Opštine s nadom da se u ovoj godini započne gradnja objekata. Uvjereni smo da će Opština Bijelo Polje nastaviti sa pozitivnim primjerima u radu na inkluziji Roma“, kazao je Jaha agenciji MINA.

Romi koji žive u naselju Rakonje ističu da su im iz Opštine Bijelo Polje obećavali da će problem stanovanja biti riješen, ali da se ništa ne mijenja. Oni su upozorili da je prelazak preko magistrale između dva dijela naselja veliki problem, posebno za djecu. Iz Opštine, na zahtjev NVO Građanska alijansa, odgovarali su da je na ovom području planiran zeleni pojas i da nije dozvoljena nikakva gradnja. Zbog toga je neophodno izmještanje naselja na drugu lokaciju. U toku izrada izmjene Prostorno urbanističkog plana Opštine Bijelo Polje u cilju stvaranja planskog osnova za izgradnju stambenog naselja u zoni pored Strojtaničkog mosta.

„Stanovnici naselja Rakonje upoznati su o potencijalnom izmještanju na drugu lokaciju. Sa njima su obavljeni razgovori u više navrata i uzeti u obzir njihovi predlozi po pitanju lokacije“, rekli su iz Opštine. Iz Opštine su objasnili da je Radna grupa, koja se bavi ovim pitanjem, u dva navrata obišla Rakonje i pripremila izvještaje o broju objekata i vlasništvu. U toj grupi, u ime Romske zajednice, je i Ismet Selimoviće koji se nada brzoj reakciji nadležnih, a za romsku zajednicu u ovom kraju to bi bilo višestruko korisno. „Očekujem da ćemo se sastati da riješimo taj problem. Bez stanovanje, nema ni školovanja ni zaposljavanja“, rekao je Selimović. Saradnik na Romakted program Savjeta Evrope Rafet Mulić, smatra da nije poenta gdje će se Romi smjestiti već da to naselje, kako predlaže postane zanatski centar. Iz Opštine poručuju da ovi objekti nemaju građevinsku dozvolu, a nadaju se da će intenzivnom kampanjom uspjeti da ih ubijede da prihvate stanovanje u budućem, kako obećavaju.

10.02.2020.

About admin

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Можете користити ове HTML ознаке и атрибуте: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Scroll To Top