\z
Flash Vijesti
You are here: Home / aktuelno / 10 godina je prošlo od kada je počeo sa radom prvi RAE PORTAL u Crnoj Gori , zahvalnost dugujemo Fondu za Manjine

10 godina je prošlo od kada je počeo sa radom prvi RAE PORTAL u Crnoj Gori , zahvalnost dugujemo Fondu za Manjine

Prije 10 godina ili preciznije februara 2012, na ovom portalu je objavljen prvi članak sa tematikom: aktuelna dešavanja Roma i Egipćana u Crnoj Gori. Zahvalnost dugujemo Fondu za manjine, koji je na najbolji način prepoznao i vrjednovao ovaj projekat.  Fond za zaštitu i ostavrivanje manjinskih prava u Crnoj Gori je jedna od rijetkih institucija, koja se može pohvaliti istinskom predanošću i razumjevanju vezano za projekte romske i egipćanske zajednice u Crnoj Gori. Mogao bih da nabrojim niz projekata koje je Fond za Manjine u kontinuitetu podržao  od njenog osnivanja 2008. do danas.

Ovom prilikom  ću  se fokusirati na  projekat pod nazivom „Glas Roma i Egipćana“  koji je  podržan skoro jednu deceniju od strane Fonda za Manjine.  Informativni Portal Roma i Egipćana  je zahvaljujući podršci  Fondu za Manjine,  počeo sa radom davne 2012. godine i bio je to prvi informativni portal koji je izvještavao o životu Roma i Egipćana, o njihovim problemima, različitih vrsta diskriminacije… Prvi članak je objavljen 18. Februara 2012. Godine. Od tada do danas, navedeni portal je objavio oko 400 članaka, razne sadržine.

Zahvaljujući projektima OEBSA 2006, nekoliko  pripadnika romske i egipćanske zajednice je  završilo  šestomjesečni kurs novinarstva u Medija Institutu u Podgorici. To je bila ta prva  generacija RE novinara. Istovremeno je to bio i  početak našeg izlaska iz medijskog mraka i period kada nismo bili baš vješti u ovom poslu. Kako je vrijeme odmicalo, tako smo sticali nove vještine u novinarstvu.

Do tada uglavnom su tadašnji mediji Rome spominjali uzgred, ako bi se desio neki eksces, ili možda 8. Aprila  na svjetski dan Roma. Ono što je bilo najgore, nismo imali romske novinare, koji bi o problemima zajednice izvještavali crnogorsku javnost iz svog ugla gledišta. Tako da su problemi Roma i Egipćana uglavnom ostali nezapaženi i javnost uglavnom nije bila upoznata o našim problemima.

Danas nakon 10 godina ili nakon jedne Dekade situacija se u mnogome promjenila, ali osuđujem se reći zahvaljujući podršci Fonda za Manjine, koji je prepoznao značaj navedenog projekta. Danas  svaka značajnija aktivnost, ili različiti slučajevi  deskriminacije ne ostaju neprimjećeni, jer upravo zahvaljujući ovom ali i drugim sličnim projektima, javnost je uglavnom detaljno upoznata o svim aktuelnim dešavanjima Roma i Egipćana u Crnoj Gori.

Ovim putem želim da se u svoje ime, ali i u ime RE zajednice, iskreno zahvalim Fondu za Manjine, na podršci koju nam je pružala od njenog osnivanja do danas. Hvala im za sve, jer su nas izvukli iz medijskog mraka iz kojeg nikad ne bi smo izašli.

31.10.2022.

About admin

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Можете користити ове HTML ознаке и атрибуте: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Scroll To Top