\z
Flash Vijesti
You are here: Home / aktuelno / Diskriminacija pripadnika RE zajednice se u kontinuitetu nastavlja i poprima zabrinjavajuće razmjere

Diskriminacija pripadnika RE zajednice se u kontinuitetu nastavlja i poprima zabrinjavajuće razmjere

Decenijama  smo  bili sistemski diskriminisani  i ona je oduvjek bila naš  sastavni dio života u svim sferama  društvenog djelovanja.  Obrisi takvog odnosa prema nama u poslednje vrijeme  poprima oblike rasizma,  šovinizma ,  nacioanlne netrpeljivosti i viktimizacije. Da bi našim sugrađanima neke stvari bile jasnije, neophodno bi bilo izneti konkretne primjere diskriminacije ali i imena tih moćnika.   Ja  ovom prilikom neću nikoga diretno prozvati, ostavit ćemo to za neku drugu priliku, u nadi da će preispitati svoju savjet, jer to Bog od svakog od nas očekuje. Svakako pozitivni primjeri postoje i ja koristim priliku da  se svima  njima  iskreno zahvalim za pozitivan pristup koji imaju prema nama.  Značajan je broj onih koji nam istinski žele pomoći i oni su svjetle  tačke u ovom mraku.  Oni nas svakako  ohrabruju i ulivaju nadu u neku bolju i srećniju budućnost za neke nove generacije koje dolaze.

Nažalost zajednica koja u ukupnoj strukturi stanovništva u urbanom djelu grada Ulcinja čini 10% stanovništva,   u potpunosti  je viktimizovana. Nema naših zaposlenih Parking Servisu, Turističkoj Organizaciji, Komunalnoj Policiji, Vatrogasnoj službi…  Postavlja se logično pitanje zašto? Zato što nedostaje politička volja. Zato što je uvjek neko prioritetniji u odnos na nas. Zar to nije tipičan primjer kršenja Ustavne odredbe član 79 stav10. Zar to ne povlači krivičnu odgovornost? Zar se to ne naziva javna diskriminacija nad jednim narodom, starosjedilaca ovog grada. Ovom prilikom ih podsjećam i pozivam da se ne služe kojekakvim izgovorima, kadrova imamo, ali nemamo podršku. Možemo mi biti vrijedni, radni, odgovorni, inovativni… Sve nam je Džabe, kad se neki moćnici vode potpuno drugim kriterijumima: Partitokratijom.

Dakle za nas nema mjesta  nigdje,kao da su sva ta prava rezervisana za sve, osim za nas. Lokalna uprava, javna preduzeća, institucije, nisu ničija privatna svojina, ono je javno dobro svih nas zajedno. Nažalost pojedinci se ponašaju kao da je to njihova lična svojina i da samo oni polažu pravo na sve, što iz toga proizlazi.

Zaboravljaju da je funkcija  prolazna stvar i da ih ona obavezuje da služe javnom interesu građana. Inkluzivnost je jedan od temeljnih postulata svakog demokratskog društva, koje teži pravdi i jednakosti.

U Ustavu je sve to jako lijepo definisano, praksa nažalost pokazuje, suprotnost. U  Ustavu  u članu 79 u odeljku 10 posebna manjinska prava, jasno stoji: Manjinama se jamči pravo na srazmjernu zastupljenost u jedinicama lokalne samouprave, javnim preduzećima… Međutim u praksi ni  traga od navedenog, samo sušta suprotnost. Moderno i prosperitetno društvo karakteriše: jednaka prava za sve. One ne mogu biti zasnovane na opstrukciji i zabrani prava drugima.  Ako težimo demokratskim principa  kakvim se  retorički u javnosti predstavljaju politički moćnici, onda je neophodno promjeniti sistem ponašanja i matricu političkog djelovanja.

Kako god bilo, mi ćemo nastaviti našu institucionalnu borbu za ostvarivanje naših prava, a vrijeme će pokazati da li institucije postoje zbog javnog interesa ili su u službi moćnika.    Ono mora biti u skladu  sa  demokratskim standardima.

 Nažalost danas se javna politika na lokalnom nivou   svodi isključivo uskostranački, u interesu političkih istomišljenika, a javni interes građana se zanemaruje i to je ono što nas  sve zajedno vodi  u stagnaciju društvenog prosperiteta.

Iz navednog  proizlazi da je retorika koja je  proklamovana  predizbornim aktivnostima bila prazna priča i prizemni pokušaj manipulacije sa građanima, a  naročito sa nama. Obećali su nam pravdu i jednakost za sve,  pozitivan pristup u rješavanju naših problema,  inkluziju u lokalnoj upravi, javnim preduzećima. Ništa od toga. Prazna priča. Diskriminacija  kulminira do neslućenih razmjera i ona se svakim danom samo produbljuje.

Dali je u pitanju rasna ili nacionalna netrpeljivost kao izraz šovonizma ostaje da se vidi. Nadležne Institucije će morati  ovim da se pozabave, jednom zauvijek, ako ne danas onda sjutra i to je neminovnost. Jedno je sigurno, mi nećemo ćutati, nit ćemo se predate, ali ni poniziti. Dostojanstva imaomo, ali i znanja ništa manje nego oni, koji se uporno trude da nas omalovažavaju, e pa neće moći, a u to će se uvjeriti.

Mi ćemo ubrzo   preduzeti  adekvatne mjere, upoznat ćemo  sve nadležne institucije, prvenstveno  Inspekciju rada,  međunarodne relevantne organizacije, Ambasade, da se nad nama sprovodi zločin kao rezultat sveopšte diskriminacije, jer nam pojedinci uskraćuju pravo na rad, a tim činom  ugrožavaju egzistencije naših porodica. Ne isključujemo mogućnost u preduzimanju i nekih radikalnijih mjera, ali sve u skladu sa Ustavom i Zakonom, prozvati sve pojedince za koje procjenimo da su saučesnici u svemu ovome što nam se dešava  imenom i prezimenom, tužiti ih. Mi nažalost drugog izbora nemamo, jer sva naša nastojanja da dijalogom nađemo neko adekvatno riješenje, pokazala su se neučinkovitim.

Ostaje da  se vidi da li jedanaesti  Jun za kada su raspisani parlamentarni izbori,  može donjeti neko osvježenje na političkoj sceni Crne Gore, pravdu i jednakost i jedan drugačiji pristup u rješavanju naših problema. Sve dok je na djelu javna diskriminacija, apsurdno je govoriti   o završenim demokratskim procesima i  to je karika koja nedostaje u demokratizaciji društva i građanskom ustrojstvu Crne Gore, kao pravne države socijalne pravde i jednakosti.

Muhamed Uković

10.04.2023.

 

About admin

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Можете користити ове HTML ознаке и атрибуте: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Scroll To Top