\z
Flash Vijesti
You are here: Home / aktuelno / Buduća Vlada polaže test demokratske zrelosti, Romi i Egipćani očekuju da budu dio Vlade, bez obzira ko bude bio novi mandatar.

Buduća Vlada polaže test demokratske zrelosti, Romi i Egipćani očekuju da budu dio Vlade, bez obzira ko bude bio novi mandatar.

Dobar primjer demokratske prakse podrazumjeva  da  manjine budu ukljućene u Izvršnu Vlast svake demokratske proevropske  Vlade. Nažalost u Crnoj Gori to do sada nije bio slučaj, naročito kad je u pitanju romska nacionalna zajednica, koja u ukupnoj strukturu stanovništva učestvuje sa 1%. Romi su kao zajednica sistemski politički diskriminisani aktuelnim Zakonom o izboru Odbornika i Poslanika, što je nedopustivo i u suprotnosti je sa Ustavom i demokratskom standardima EU. Aktuelnim cenzusom Romima su zatvorena vrata, oduzeta svaka mogućnost i poslata jasna poruka da nisu poeželni u crnogorskom parlamentu i na političkoj sceni Crne Gore.

Romi su kao narod većini političkih subjekata neophodni samo kao glasačka mašina. Varaju se  svi oni koji tvrde da romski glasovi idu isključivo DPS-u. Značajan broj njihovih glasova izvan Podgorice ide i većini stranaka nacionalnih manjina. Postavlja se pitanje:Zašto? Odgovor je jednostavan. Praksa je pokazala da brojčano manje zajednice, gdje manjinski narodi čine većinu, u tim opštinama Romi pokušavaju da atikulišu svoje interes i potrebe, da budu bolje prihvaćeni, davajući svoje povjerenje i svoj glas strankama nacionalnih manjina. Nažalost pri tome često bivaju prevareni i izmanipulisani, jer im kao zajednica nisu prioritet. Ovo što se dešava je put u propasti, nestajanje i asimilaciju. To je proces koji je započeo i uzima sve više maha. Sve mi se čini da će se proces asimilaciji za dvadesetak godina završiti, na način što više neće biti Roma u opštinama gdje manjine čine većinu.

Da bi se ovaj proces zaustavio, neophodno je preduzeti niz afirmativnih mjera, koje se tiče izmjene izbornog zakonodavstva – Zakona o izboru Odbornika i Polsanika. Neophodno je  pronaći  sistesmsko  rješenje za političko predstavljanje Roma na državnom i lokalnom nivou, smanjenjem cenzusa za jedan poslanički mandat, odnosno odbornički mandat, kroz jasno definisanu pravnu regulativu zagarantovanih mandata. Isto tako, kao znak dobre volje, političke i demokratske zrelosti, bilo bi više nego poželjno da novi mandatar Romsku političku partiju uključi kao dio nove Izvršne Vlasti, koja bi nesumnjivo bila  konstruktivna i kao i uvjek do sada, kao svoj primarni cilj promovisala državni interes Crne Gore i svih njenih građana, bez obzira na vjersku, nacionalnu ili političku pripadnost. To je nešto što bi naišlo na ogromnu podršku  međunarodnih institucija.

Crnogorski parlament i Vlada su uporišta demokratskog života,  a ne volja ili  moć bilo kojeg  pojedinaca, političkog subjekta ili koalcije. Dok god ne izgradimo preduslove i ne realizujemo takve institucije, možemo samo da  fingiramo izvornu demokratiju, koja u praksi ne psotoji. Mandatar ili predsjednik Vlade   ne smije se  ponašati kao gospodar naših života i gopsodar svog kraljevstva. Oni moraju shvatiti da je  njihov  zadatak da budu u službi javnog interesa, vodeći raćuna o inkluzuivnosti svih naroda i zajednica koje žive u  Crnoj Gori. Selektivna  pravda, dvostruku aršini i polarizacija crnogorskog društva je ozbiljan problem, a indukuju  ga oni koji imaju poluge moći, ali ne i odgovornost. Takva je praksa bila do sada, hoćemo da vjerujemo, ali i očekujemo jedan pravedniji pristup u rješavanju problema Roma i Egipćana na državnom, ali i lokalnom nivou.

Muhamed Uković

23.06.2023.

About admin

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Можете користити ове HTML ознаке и атрибуте: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Scroll To Top