\z
Flash Vijesti
You are here: Home / aktuelno / Jaha: Obezbijediti uslove da Romi imaju predstavnika u parlamentu

Jaha: Obezbijediti uslove da Romi imaju predstavnika u parlamentu

Direktor NVO Mladi Romi, Samir Jaha je rekao da su inicijativom zatražili izmjene Zakona, u cilju stvaranja mogućnosti da Romska nacionalna zajednica u Crnoj Gori dobije šansu za političko predstavljanje u Skupštini.   Crna Gora treba da obezbijedi uslove da Romi imaju autentičnog i obrazovanog romskog predstavnika u nacionalnom parlamentu koji će pravedno da zastupa interese te zajednice, kazao je direktor nevladine organizacije (NVO) Mladi Romi, Samir Jaha.

Kako je naveo, sve dok to ne postane realnost, govori se o simulaciji, a ne stimulaciji inkluzije Roma.Jaha je podsjetio da je NVO Mladi Romi, zajedno sa partnerima, u aprilu prošle godine Skupštini podnijela inicijativu za izmjenu Zakona o izboru odbornika i poslanika.

On je rekao da radna grupa za izmjenu zakona treba ozbiljno da razmotri njihovu inicijativu.

“Od Crne Gore, koju Romi smatraju domovinom, u kojoj je rođeno sedam hiljada Roma, što je jedan odsto stanovništva, države sa kulturom i tradicijom uvažavanja i poštovanja manjina, očekujemo da obezbijedi uslove da romska zajednica ima autentičnog, obrazovanog romskog predstavnika u nacionalnom parlamentu koji će pravedno da zastupa interese Roma i ostalih građana koji imaju slične probleme i interese”, kazao je Jaha agenciji MINA.

Kako je dodao, politička participacija i reprezentacija Roma preporuke su Vlade i međunarodnih organizacija – Evropske Unije (EU), Organizacije za evropsku bezbjednost i saradnju (OEBS) i Savjeta Evrope.

Jaha je naveo da politička participacija i reprezentacija Roma ipak u praksi u velikoj mjeri ostaju neispunjene. On je rekao da su inicijativom zatražili izmjene Zakona, u cilju stvaranja mogućnosti da Romska nacionalna zajednica u Crnoj Gori dobije šansu za političko predstavljanje u Skupštini.

“U tekstu inicijative naveli smo da aktuelni izborni zakon za romsku manjinu nije propisao odgovarajući povlašćeni izborni census”, kazao je Jaha. On je istakao da u Crnoj Gori, osim simboličnog zapošljavanja u državnoj upravi, i to na pozicijama koje su bez uticaja, romska zajednica ne učestvuje u tijelima političkog odlučivanja.

Jaha je dodao da u resorima bitnim za poboljšanje položaja romske populacije, kao što su unutrašnji poslovi, obrazovanje, rad i socijalno staranje, nema zaposlenih Roma. On je kazao da nepostojanje romske političke partije čini da Romi nemaju svoje autentične političke predstavnike u zakonodavnim tijelima države i lokalnih samouprava.

“Sa obzirom na to da aktuelni izborni zakon za romsku manjinu nije propisao odgovarajući povlašćeni izborni cenzus, kakav je inače propisao za neke druge manjinske etničke grupe slične demografske veličine, to su šanse prelaska izbornog cenzusa na državnom nivou za neku romsku partiju koja bi bila osnovana u budućnosti, pri sadašnjim zakonskim rješenjima i teorijski nemoguće”, naglasio je Jaha.

Kako je dodao, pomenuta inicijativa, dostavljena je još i Odboru za ljudska prava i slobode, Zaštitniku ljudskih prava i sloboda, Misiji OEBS-a u Crnoj Gori i Delegaciji EU u Crnoj Gori.

Jaha smatra da je neophodno preduzeti mjere kao što su izmjena zakonske regulative i ulaganje značajnih i suštinskih napora da mladi Romi budu ohrabreni, edukovani i podržani, da budu dio političke elite koja će donijeti građanima romske zajednice željene promjene i status ravnopravnosti u društvu.

6. avgust, 2019.

 

About admin

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Можете користити ове HTML ознаке и атрибуте: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Scroll To Top