\z
Flash Vijesti
You are here: Home / aktuelno / Održana edukacija o političkoj participaciji Roma/kinja u Ulcinju

Održana edukacija o političkoj participaciji Roma/kinja u Ulcinju

Crna Gora je prepoznala izazove sa kojima se suočavaju pripadnici/e romske i egipćanske zajednice i aktivno radi na poboljšanju njihovog društvenog i ekonomskog  položaja.

Do sada preduzete mjere i aktivnosti na planu unaprijeđenja položaja Roma i Egipćana u Crnoj Gori, prvenstveno kroz primjenu Akcionih planova iz strateških dokumenata za poboljšanje položaja Roma i Egipćana, rezultirale su vidnim, ali ne i posve dovoljnim pozitivnim promjenama konstatovano je na radionici “Politička participacija Roma/kinja, sa posebnim naglaskom na romkinje”, koju je Ministarstvo za ljudska i manjinska prava organizovalo u opštini Ulcinj.

Prava pripadnika/ca  romske populacije još uvijek nisu na zadovoljavajućem nivou, stoga je potrebno dodatno osnažiti  ovu oblast, poručio je Sokolj Beganaj ispred Ministartsva za ljudska i manjinska prava. On je upoznao prisutne sa aktivnostima koje Ministarstvo sprovodi u cilju pune integracije manjina u društveni život, uz dalje očuvanje i razvijanje njihove nacionalne i kulturne posebnosti, te unaprijeđenja njihovih zakonskih prava i sloboda.

Obrazovanje i dalje ostaje najveći problem, premda je situacija bolja nego prije deset godina. Učesnici/e ovog seminara su se složili da je potrebno da se Romi organizuju i da imaju svog političkog predstavnika/icu u Parlamentu, koji/a će biti ukljućeni/a u sve procese donošenja odluka  koje su bitne za ovu populaciju. Učesnici/e su se složili da je veoma bitno u narednom periodu raditi na osnivanju političke partije Roma. Teme kojima se bavila ova edukativna radionica odnosile su se na pitanje zašto je važna politička participacija za Rome, te kako oni to mogu ostvariti. Predavači na radionici bili su iskusni treneri iz Republike Sjeverne Makedonije gospoda Adem Ademi i Elvis Memeti.

 

09.08.2019.

About admin

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Можете користити ове HTML ознаке и атрибуте: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Scroll To Top