\z
Flash Vijesti
You are here: Home / aktuelno / Svjetski dan Roma je prilika da se javnost upozori na težak položaj romske zajednice

Svjetski dan Roma je prilika da se javnost upozori na težak položaj romske zajednice

Prvi Svjetski kongres Roma koji je održan u Londonu 1971. bio je i svojevrsna istorijska prekretnica i kulturni preobražaj Roma. Od 1971. Romi zajedničkim snagama, započinju na međunarodnoj sceni definisati sami svoju politiku. Sponatno dolazi do promjene njihove pozicije iz pasivne u aktivnu sferu društvenog života i djelovanja. Generalna skupština Kongresa je usvojila nekoliko ključnih zaključaka, koje su između ostalog imale za cilj usvajanje Odluka koje će romsku zajednicu definisati kao nacionalnu manjinu sa svim neophodnim obeležjima i elementima, koje čine jednu manjinu.

Ključna i istorijska Odluka prvog kongresa je bila usvajanje nacionalnih obeležja Roma ( zastava i grb) . Istovremeno je usvojena i himna romske manjine, đelem đelem koja se temelji na staroj romskoj melodiji uz novi tekst, koji je napisao Žarko Jovanović u saradnji sa Janom Cibulom, koji je inače bio iz Slovačke, liječnik po zanimanju. Druga ključna odluka koja je takođe usvojena na kongresu jeste da se naziv “Ciganin” izbaci iz upotrebe, jer ima negativnu konotaciju i umjesto te riječi koristi riječ Rom, koja u prevodu znači Čovjek. Na četvrtom Svjetskom kongresu Roma 1990. u Serocku u Poljskoj, donjeta je Odluka da se 8. april i službeno proglašava kao nacionalni praznik Roma.

Prvi svjetski kongres Roma 1971. godine je bio trenutak kada Romi, počinju sami definisati politiku svog djelovanja na međunarodnoj sceni. Do tada su uglavnom bili prepušteni isključivo drugima, koji su odlučivali o njima i njihovoj sudbini. 1971. došlo je do promjene pozicije iz pasivne u aktivnu. Njihova je intencija oduvjek bila želja za pozitivnim promjenama, uz interakciju sa pripadnicima drugih naroda u zemljama u kojima žive, jer svi dijelimo temeljne civilizacijske vrijednosti unutar multikulturalnog okruženja koje je karakteristika prošlosti, sadašnjosti, i budućnosti. Delegati prvog Svjetskog kongresa Roma su bili iz Čehoslovačke, Finske, Francuske Velike Britanije Njemačke, Irske i Španije. Delegaciju Jugoslavije su predstavile: Slobodan Berberski, Nusret Sehari i Abdi Faik.

Uprkos postignutim rezultatima Romi su i dalje najranjivija nacionalna zajednica, koja se i dalje suočava sa velikim teškoćama u ostvarivanju i zaštiti svojih prava. Prije svega pravo na zapošljavanje i njihovu zastupljenost u organima državne i lokalne uprave. Svjetski dan Roma ne smije da ima samo simboličan značaj, nego dobra prilika da se javnost upozori na izuzetno težak društveni i ekonomski položaj romske nacionalne manjine i podstiču države u kojima žive da obrate i posvete posebnu pažnju u unapređivanju njihovog položaja. Osmi april je trenutak kada državne i lokalne institucije treba da se zapitaju, koje mjere i aktivnosti treba preduzeti, kako bi se doprinjelo poboljšanju i unapređenju socijalno – ekonomskog položaja Roma u Crnoj Gori.

 Osmi april kao naslijeđe predstavlja izazov za sve Rome, gdje god da se nalaze, istovremeno obavezu i odgovornost da nastave putem koji su trasirali njihovi predhodnici: da se na civilizacijski način izbore za svoja prava u svim sferama društvenog, socio-ekonomskog i političkog života. Danas, politička participacija Roma u regionu je sve jača, u Crnoj Gori to nije slučaj. Romi u regionu imaju svoje predstavnike u najvišim državnim institucijama, međunarodnim organizacijama, a romske organizacije postaju sve snažnije i imaju sve bolju poziciju. Ipak, koliko god je učinjeno, postoji još mnogo toga što treba učiniti, posebno na području obrazovanja, socijalne zaštite, zapošljavanja, stanovanja i zdravstvene zaštite. Da bi se sve to ostvarilo, Romi u Crnoj Gori moraju biti homogenizovani i djelovati zajedno. Istovremeno nastaviti i jačati saradnju sa predstavnicima institucija i državne vlasti.

Uković Muhamed

19.08.2019.

About admin

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Можете користити ове HTML ознаке и атрибуте: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Scroll To Top