\z
Flash Vijesti
You are here: Home / aktuelno / Sastanak u Ministarstvu prosvjete povodom opismenjavanja Roma

Sastanak u Ministarstvu prosvjete povodom opismenjavanja Roma

Romski savjet je inicirao sastanak sa predstavnicima Ministarstva prosvjete u vezi sa problemima u realizaciji programa elementarnog funkcionalnog opismenjavanja za Rome koji se sprovodi u osnovnoj školi “ Marko Miljanov” u Podgorici.

Naime, Savjet je od Centra za socijalni rad Podgorica dobio spisak od 14 djece iz romske populacije koja nikada nijesu išla u školu, kako bi se pronašao način da se uključe u obrazovanje. Jedina mogućnost za ovu djecu, s obzirom da su godinama prerasli redovno školovanje, je da pohađaju program elementarnog funkcionalnog opismenjavanja kojim po skraćenom programu završavaju osnovnu školu. Taj program je moguće završiti u osnovnoj školi „Marko Miljanov“ koja je provajder obrazovanja odraslih.

Sekretarka Romskog savjeta Ana Popović, istakla je da se u realizaciji programa javio problem iz razloga što osim ovo 14-oro djece u program treba da se uključi još petoro koji su prethodno završili prvu ciklus opismenjavanja (od prvog do trećeg razreda) i još desetoro djece koji su se u školu prijavili sami. Grupa dakle, kako je rekla, treba da broji ukupno 28 učenika/ca. Predstavnici Savjeta, ispričala je Popović, obavili su razgovor sa direktoricom škole u kojem su informisani da škola može da podmiri potrebe organizovanja nastave samo za grupu od desetak učenika/ca, a da bi za rad sa ostalim učenicima trebalo angažovati još jednu učiteljicu. Osim toga, za ovako veliku grupu neophodno je organizovati i prevoz kao i podršku medijatora koji bi se starao da djeca redovno dolaze u školu i brinuo o njima u period između škole i prevoza.

Sve ove troškove, škola, kako je saopštila direktorica, ne može sama da finansira. Osim škole, Savjet je komucirao i sa direktorom Centra za stručno obrazovanje g. Duškom Rajkovićem, institucije koja je nadležna za programe opismenjavanja. Gospodin Rajković saopštio je da ni oni nemaju mogućnosti da izdvoje sredstva I da su sva raspoloživa sredstva za ove svrhe već uputili školi. On je u razgovoru sa predstavnikom Savjeta takođe saopštio da ne postoji mogućnost da sredsta eventualno prebaci iz neke druge budžetske linije. Direktor Rajković je uputio Savjet na Ministarstvo prosvjete kako bi se iznašlo rješenje za problem opismenjavanja romske djece.

Dakle, organizacija programa elementarnog funkcionalnog opismenjavanja dovedena je u pitanje jer za to nema finansijskihj sredstva.
Milica Pajović, iz Ministarstva prosvjete kazala je da shvata težinu problema i da je ministarstvo takođe zainteresovano za rješenje ovog problema, ali da ne postoje zakonske mogućnosti da ovaj resor obezbijedi sredtva za realizaciju programa. Ona je kazala da treba komunicirati sa Centrom za stručno obrazovanje jer je ono zaduženo za finansiranje programa opismenjavanja. Iz Ministarstva su kazali da će prenijeti problem svojim nadređenima nakon čega će obavijestiti Romski Savjet o onome što je stva ministarstva po ovom pitanju.

Podgorica 29.09.2019.godine

About admin

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Можете користити ове HTML ознаке и атрибуте: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Scroll To Top