\z
Flash Vijesti
You are here: Home / aktuelno / Majka joj je bila najveći uzor

Majka joj je bila najveći uzor

Šejla studira i uporedo sa fakultetom radi kao saradnica u socijalnoj inkluziji u obrazovanju mladih pripadnika romske i egipćanske zajednice u Crnoj GorKada kažem da je moja majka hrabra mislim na situaciju da me je kao samohrana majka, od mojih sedam mjeseci, sama izvela na put i to uspješno, navodi Šejla. Uz to je uspjela da se odupre raznim predrasudama i stereotipima i bude jedna od prvih Romkinja koja se, već 15 godina, bavi poboljšanjem položaja svoje zajednice i zaštitom dječijih i ženskih prava.

Šejla Pepić, ima 20.godina, živi u Podgoricu. Trenutno je studentkinja treće godine fakulteta političkih nauka, smjer socijalni rad i socijalna politika. Uporedo sa fakultetom radi kao saradnica u socijalnoj inkluziji u osnovnoj školi “Božidar Vuković Podgoričanin”, u kojoj je najveći broj romske i egipćanske djece.

Pored obaveza na fakultetu, pomaže romskoj i egipćanskoj djeci da iskoriste sve prednosti obrazovanja i prevaziđu teškoće sa kojima se suočavaju tokom školovanja. Terenske posjete romskim i egipćanskim porodicama, razgovor sa djecom, razgovor sa nastavnicima škole, angažovanje u vannastavnim aktivnostima i pružanje dodatne podrške djeci u skladu sa njihovim potrebama. To je, u najkraćem, popis njenih svakodnevnih obaveza tokom školske godine.

Članica je ženske mreže “PRVA” koja okuplja aktivstkinje iz nekoliko crnogorskih gradova u kojima je zastupljena romska i egipćanska populacija. „PRVA“ se prvenstveno bavi zaštitom ženskih i dječijih prava, a Šejla je u njen rad neformalno uključena praktično od njenog osnivanja.

U poslednje vrijeme, kao lokalna koordinatorka za  Podgoricu, Šejla je uključena  u projekte koje „PRVA“  realizuje u cilju unapređenja položaja Romkinja i Egipćanki, sa akcentom na rane brakove i nasilje u porodici. Imala je, navodi, prilike da učestvuje na raznim obukama, radionicama, seminarima, ljetnjim kampovima, konferencijama… Sve je to imalo važnu poruku i jasan cilj: angažovati mlade, povećati motivaciju i baviti se relevantim temama.

Svakodnevno ima pristup internetu i smatra da je internet u našoj današnjoj svakodnevnici veoma bitan. Kada govori o motivima za svoj aktivizam i rad na unaprjeđenju položaja pripadnika romske i egipćanske populacije, posebno djece, žena i mladih, Šejla ne zaboravlja da pominje svoju majku – Behiju Ramović.

„Da, postoji neko kome se posebno divim, a ima i razloga za to, to je moja majka”, kaže, “Jedan od razloga za to jeste njena hrabrost. Kada kažem hrabrost mislim na situaciju da me je kao samohrana majka, od mojih sedam mjeseci, sama izvela na put i to uspješno.“ Takođe , dodaje sagovornica  njena majka, i pored teške situacije u kojoj su se nalazili, uspjela je da se odupre raznim predrasudama i stereotipima i bude jedna od prvih Romkinja koja se, već 15 godina, bavi poboljšanjem položaja naše zajednice i zaštitom dječijih i ženskih prava.

Zato ni Pepićeva nikada nije razmišljala da odustane od aktivnosti koje obavlja za romsku i egipćansku populaciju. “Smatram da trebam da budem primjer drugima, a to neću uspjeti ako odustanem. Zato ću se truditi da svojim primjerom, budem motivacija drugima da se i oni uključe u naše aktivnosti i da tako, zajedno, poboljšamo položaj romske i egipćanske populacije“, pojasnila je Šejla.

09.okotobar,2019

About admin

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Можете користити ове HTML ознаке и атрибуте: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Scroll To Top