\z
Flash Vijesti
You are here: Home / aktuelno / Fana Delija: Nakon dva i po mjeseca potraga za romskom djevojčicom i dalje traje

Fana Delija: Nakon dva i po mjeseca potraga za romskom djevojčicom i dalje traje

Upravi policije Crne Gore u septembru prijavljen je još jedan slučaj prisilnog maloljetničkog braka, a riječ je o jedanaestogodišnjoj djevojčici iz Crne Gore kojoj je ugovoren brak na Kosovu. Izvršna direktorica nevladine organizacije Centar za romske inicijative (CRI) iz Nikšića Fana Delija je pojasnila da je slučaj u toku i da djevojčicu još nijesu pronašli.

“Prisilni brak je prijavila majka djevojčice. Imamo samo informaciju da se nalazi na teritoriji Kosova. Uključene su sve relevantne institucije koje pokušavaju da pronađu djevojčicu a nakon toga da se pokrene postupak za dalje razmatranje samog slučaja. Traženje djevojčice traje već dva i po mjeseca”, kazala je Delija.

Ugovoreni maloljetnički brakovi i dalje su veliki problem u romsko-egipćanskoj zajednici. U zajednicama zatvorenim poput romske ugovoreni brakovi su prilika i da se unovči djevojačka ljepota. Pri tom niko ne misli na sudbinu mladih Romkinja koje su najčešće djeca.

Delija je za Antenu M kazala da njihova NVO od 2012. intenzivno radi na suzbijanju dječijeg ugovorenog braka.

“Konstantno se suočavamo sa različitim slučajevima dječijeg ugovorenog braka. Bitno je naglasiti da je borba romskih i egipćanskih aktivistkinja vrlo teška jer ulaze u sukob sa samom romskom i egipćanskom zajednicom”.

Delija objašnjava da se ugovoren brak odnosi na ugovor između dvije porodice. “Ugovoreni brak spada u dio običaja. Sve pripadnice romske i egipćanske zajednice, bilo da su maloljetne ili ne, u brak ulaze pod ugovorom. Staro vijeće prije svega ugovara cijenu same udaje, a nakon toga se utvrđuje da li osoba zasniva bračnu zajednicu kao nevina ili ne . Ugovoren brak podrazumijeva da ona tokom cijelog svog života treba da ostane u tom braku”, kazala je ona.

Delija dodaje da cijena braka zavisi od porodice do porodice.

“Cijene se kreću od hiljadu pa do više hiljada eura. Najveći iznos novca daju bogatije porodice i cijene se kreću čak i do 20 000 eura. Često čujemo da se ugovoreni brakovi dešavaju zbog siromaštva a to nije tačno. Ugovoreni brakovi se dešavaju i u bogatim i u siromašnim porodicama”.

Delija pojašnjava da ukoliko se desi da djevojka napusti bračnu zajednicu, novac dobijen za nju mora da se vrati. “Kod dogovora se jako cijeni nevinost djevojke.U slučaju da djevojčici ugovore brak a da ona prilikom prve bračne noći ne bude nevina, roditelji su dužni da vrate dupli iznos. Ukoliko djevojka bude nevina i zasnuje porodicu ali dođe do nekog problem, nasilja u porodici ili slično, onda se sastaje staro vijeće koje donosi odluku da li novac treba da se vrati ili ne”.

NVO Centar za romske inicijative je od 2014. do danas registrovao 84 slučaja ugovorenih brakova. “Zbog nedostatka dokaza u procesu , samo je jedan slučaj procesuiran”. U praksi još uvijek nemamo adekvatni zakonodavni okvir.

“Vlada Crne Gore priprema veliku nacionalnu kampanju u dijelu Suzbijanja dječijih ugovorenih brakova što nam daje nadu i snagu da nastavljamo dalje da suzbijamo ovakve pojave. U toku je dogovor sa Ministarstvom pravde. Formirana je radna grupa za izmjenu i dopunu krivičnog zakona i to je veliki korak naprijed”, zaključila je Delija.

05.12.2019.

About admin

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Можете користити ове HTML ознаке и атрибуте: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Scroll To Top